Sari la conținut

Nouă acorduri, semnate la Platforma de Parteneriat pentru Moldova. Recean: Suntem recunoscători prietenilor noștri

  • de

Nouă acorduri au fost semnate de Republica Moldova cu partenerii internaționale, în cadrul Platformei de Parteneriat, desfășurată la Chișinău. Conform serviciului de presă al Guvernului, sprijinul acordat de partenerii internaționali ar urma să accelereze modernizarea țării, să stimuleze creșterea economică și să creeze condiții mai bune de trai pentru cetățeni.

„Scopul nostru este să îmbunătățim condițiile de viață ale cetățenilor. Suntem recunoscători prietenilor noștri  pentru sprijinul acordat, care este esențial în realizarea acestor obiective”, a declarat premierul Dorin Recean.

Așadar, Moldova împrumută de la Canada, la condiții preferențiale, circa 79 de milioane de euro, pentru a ajuta familiile vulnerabile, a sprijini refugiații și a trece la energie verde. Statele Unite ale Americii ne oferă 12 milioane de dolari pentru întărirea instituțiilor democratice și îmbunătățirea calității serviciilor publice.

Tot de la Washington urmează să vină peste 26 de milioane de dolari pentru dezvoltarea comerțului, îmbunătățirea climatului investițional, creșterea exporturilor și consolidarea securității energetice.

Agenția Franceză de Dezvoltare acordă Moldovei 25 de milioane de euro pentru a sprijini reformele în domeniul energetic, extinderea utilizării energiei regenerabile, protecția consumatorilor și protejarea mediului. Din Elveția vor veni opt milioane de franci, bani care urmează să fie utilizați pentru a promova proiecte comunitare de susținere a egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a participării active a femeilor în procesul decizional.

Cu autoritățile din Germania și Norvegia, ministerul Energiei de la Chișinău a încheiat o înțelegere multilaterală, semnând o Intenție de Cooperare în domeniul eficienței energetice în sectorul rezidențial din Moldova. Valoarea totală a sprijinului financiar al partenerilor este de peste 20 de milioane de euro.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va oferi Moldovei un grant de peste 4,3 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de gestionare a deșeurilor. Proiectul vizează îmbunătățirea infrastructurii de colectare, transfer și tratare a deșeurilor în orașele Cahul, Cantemir, Taraclia, Comrat, Vulcănești și Ceadîr-Lunga.

Cu Banca Europeană de Investiții (BEI) a fost semnat un acord de asistență nerambursabilă, prin care țării noastre i se va oferi un grant al Uniunii Europene în valoare de 12 milioane de euro în cadrul proiectului de reabilitare a unei porțiuni de 128 km de cale ferată pe tronsonul Vălcineț – Ungheni – Chișinău – Căinari.

„Prin acordul semnat cu Banca Europeană de Investiții, Republica Moldova va beneficia de un împrumut în condiții avantajoase în valoare de 200 de milioane de euro pentru plantarea și reabilitarea a peste 63 000 de hectare de terenuri și păduri degradate, în următorii 4 ani. Acest sprijin va permite îndeplinirea a 44% din obiectivele Programului Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor. Finanțarea va acoperi, de asemenea, investițiile necesare în infrastructură și echipamente pentru gestionarea durabilă a pădurilor, va crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii în zonele rurale și va încuraja încadrarea tinerilor specialiști în profesie”, precizează serviciul de presă al Executivului din Moldova.

Suma totală a acordurilor este ajunge la 80 milioane de euro grant și 305,1 milioane de euro împrumuturi în condiții avantajoase.

 

Articolul Nouă acorduri, semnate la Platforma de Parteneriat pentru Moldova. Recean: Suntem recunoscători prietenilor noștri apare prima dată în Realitatea.md.