Sari la conținut

Platforma de Parteneriat pentru R. Moldova: Au fost semnate 9 acorduri de finanțare – unul de 200 de mil de euro cu BEI

  • de

Nouă acorduri de finanțare a unor proiecte de dezvoltare durabilă și adaptare la schimbările climatice au fost semnate în debutul conferinței ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, găzduită la Chișinău, pe 17 septembrie curent, relatează Europa Liberă. Printre documentele semnate se află și cel privind finanțarea cu 200 de milioane de euro, de către Banca Europeană de Investiții (BEI), a unui program național de împădurire inițiat de președinta Maia Sandu, prezentă și ea la ceremonie.

“Ne dorim o țară verde, acoperită de mai multe păduri, ca să avem aer curat, un sol mai fertil, apă mai multă în râuri și lacuri și oameni sănătoși. Acum câțiva ani am pornit la drum cu un proiect ambițios – reabilitarea și plantarea a 145 de mii de hectare de păduri, un proiect care va aduce beneficii nu doar pentru noi, ci și pentru generațiile următoare”, a subliniat președinta Maia Sandu după semnarea Acordului de finanțare pentru plantarea și reabilitarea terenurilor și pădurilor degradate, înțelegere detaliată și printr-un comunicat al Băncii Europene de Investiții.

Șefa statului a remarcat că, azi, BEI s-a alăturat eforturilor autorităților printr-o investiție de 200 de milioane de euro. „Această finanțare va sprijini reabilitarea a peste 63 de mii de hectare de terenuri și păduri degradate, în perioada 2024 – 2028. De asemenea, vom investi în infrastructură silvică și echipamente ca să gestionăm  pădurile noastre la standarde europene și vom crea noi locuri de muncă în domeniul silviculturii. Este un pas înainte spre un viitor mai verde și mai sigur pentru Republica Moldova”, a notat Președinta Maia Sandu.

Platforma de Parteneriat este o inițiativă lansată de România, Germania și Franța în sprijinul Republicii Moldova.

Conferința ministerială a platformei a ajuns la a 5-a ediție și reunește peste 65 de delegați – miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale. Reuniunea este co-prezidată de miniștrii de externe ai României, Franței și Germaniei, Luminița Odobescu, Stephane Sejourne și Annalena Baerbock. În semn de susținere față de Republica Moldova, la reuniunea de la Chișinău sunt prezenți și miniștrii de externe ai Poloniei, Lituaniei și Țărilor de Jos, Radoslaw Sikorski, Gabrielius Landsbergis și Caspar Veldkamp.

Ediția inaugurală a platformei a avut loc în 2022, la Berlin, și a continuat cu reuniuni la București și la Paris. Cea de-a patra reuniune a avut loc acum un an, pe 17 octombrie 2023, tot la Chișinău, când a fost anunțat un sprijin de 400 de milioane de euro pentru Republica Moldova.

În discursurile rostite la eveniment, președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean s-au referit la prioritățile de dezvoltare a Republicii Moldova pe termen mediu și lung, și la proiecte de îmbunătățire a calității vieții oamenilor, potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău.

“Mesajul meu principal de astăzi este că nu mai avem luxul de a pierde timp – trebuie să acționăm decisiv și cu mai multă certitudine. Am cerut ca sprijinul pe care îl primim să fie cât mai direct, flexibil și rapid.  Moldova are un potențial enorm, dar, cu războiul la hotar, ne este dificil să-l valorificăm. Iar istoria ne-a învățat că nicio țară nu a reușit să devină un succes economic fără un sprijin inițial solid și parteneriate de durată. Acesta este ajutorul pe care l-am cerut partenerilor noștri“, a declarat Maia Sandu, în discursul său.

Pe parcursul zilei, discuțiile vor avea loc în patru grupuri de lucru, axate pe următoarele domenii: Justiție, anticorupție și securitate; Energie, eficiență energetică și mediu; Dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică; Reforma administrației publice și managementul finanțelor publice.

La finalul conferinței este programată o conferință de presă a miniștrilor de externe ai Republicii Moldova, României, Germaniei și Franței.

Reuniunea Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova are loc într-o perioadă în care R. Moldova este vizitată de tot mai mulți șefi de stat și guvern din Uniunea Europeană, cea mai recentă vizită fiind cea a premierului luxemburghez, Luc Frieden, săptămâna trecută. Anterior, Republica Moldova a primit vizitele președinților celor trei republici baltice, a președintelui român Klaus Iohannis și a premierului polonez, Donald Tusk, care a avut loc la 4 septembrie. În curând este așteptat la Chișinău și premierul grec, Kiriakos Mitsotakis, care va întreprinde o vizită oficială și va participa la inaugurarea ambasadei Greciei la Chișinău.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Platforma de Parteneriat pentru R. Moldova: Au fost semnate 9 acorduri de finanțare – unul de 200 de mil de euro cu BEI apare prima dată în Realitatea.md.