Sari la conținut

Putin semnează un acord de parteneriat strategic cu Iranul, în pofida noilor sancțiuni ale Occidentului

  • de

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat semnarea unui acord de parteneriat strategic cuprinzător cu Iranul, în ciuda noilor sancțiuni impuse de Occident pentru presupuse livrări de rachete balistice Moscovei. Acordul întărește cooperarea ruso-iraniană, în timp ce tensiunile cu NATO escaladează, scrie adevarul.ro.

La începutul lunii septembrie, ministrul de externe Serghei Lavrov anunțase că Rusia și Iranul erau aproape de finalizarea unui acord cuprinzător.

Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit la Sankt Petersburg cu generalul Ali Akbar Ahmadian, secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului. Liderul de la Kremlin a observat că, de la preluarea mandatului de către noul președinte iranian Masud Pezeshkian, „nu a existat nicio schimbare în relaţiile cu Rusia”.

„Cooperarea cu Rusia rămâne o prioritate pentru echipa noului președinte. Îl așteptăm cu nerăbdare la Kazan în perioada 22-24 octombrie, la summitul BRICS,” a declarat el, potrivit sursei citate.

Putin și-a exprimat încrederea că președinte iranian Masud Pezeshkian va efectua și o vizită de stat în Rusia, în cadrul căreia speră să fie semnat acordul interstatal destinat să transforme relațiile dintre cele două țări într-un „parteneriat strategic”.

El a recunoscut că schimburile comerciale au scăzut în 2023, dar a subliniat că această tendință a fost inversată în prima jumătate a anului curent, când au crescut cu „aproape 10%”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Putin semnează un acord de parteneriat strategic cu Iranul, în pofida noilor sancțiuni ale Occidentului apare prima dată în Realitatea.md.