Sari la conținut

VIDEO Digurile, motiv de discordie între hidrologi și salvatori. Pentru unii – catastrofă, pentru alții – salvare

  • de

Republica Moldova continuă să irosească sume enorme de bani pentru menținerea digurilor care s-au dovedit a fi o catastrofă ecologică proiectată de fosta Uniune Sovietică. De această părere este hidrologul Valeriu Cazac, directorul Centrului de Cercetări și Proiectări „Eco Logistica”. El a declarat, în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, că Moldova a pierdut aproape 40 la sută din oglinda apelor în urma desecării luncilor, construirii de diguri și canale din perioada sovietică.

„Noi de bucurăm că apa se duce în Marea Neagră și nu a intrat în luncă. Astăzi în luncile Nistrului sau Prutului am ajuns să avem o secetă totală, iar noi continuăm să consolidăm digurile în loc să căutăm modalități ca aceste diguri să dispară și să rămână apa în țară. Ne lăudăm cu zonele umede Nistrul de Jos, Prutul de Jos sau Unguri-Holoșnița, dar aceste zone au devenit secetoase din cauza digurilor”, a menționat Valeriu Cazac.

Hidrologul a mai spus că acum majoritatea inundațiilor se produc în zone unde administrațiile locale au repartizat loturi pentru case în lunci care erau inundate până la ridicarea digurilor din anii 60.

Pe de altă parte, Alexandru Tatarov, șeful adjunct al Inspectoratului General pentru Situații Urgente (IGSU), a venit cu un mesaj către deținătorii de diguri. El a chemat proprietarii acestor construcții inginerești să le consolideze pentru a evita revărsarea peste terenuri agricole sau localități.

„Fiind responsabili de protecția populației și a bunurilor, pentru noi este important ca digurile să fie consolidate deoarece întărirea digurilor cu câțiva saci de nisip la inundații nu este o soluție calitativă, ci una temporară. Totodată, este important ca oamenii să cunoască zonele inundabile și să nu construiască locuințe acolo”, a mai spus Alexandru Tatarov.

În Republica Moldova sunt aproximativ 1600 de kilometri de diguri de-a lungul râurilor și unor lacuri. Majoritatea acestora sunt într-o stare degradată, fapt care pune în pericol terenuri agricole și localități.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul VIDEO Digurile, motiv de discordie între hidrologi și salvatori. Pentru unii – catastrofă, pentru alții – salvare apare prima dată în Realitatea.md.