Sari la conținut

Mai multă siguranță în perioada crizelor! Moldova, într-un pas cu statele UE, în procesul de achiziție a medicamentelor

  • de

Moldova și statele UE vor participa de comun la achiziții publice în domeniul medical. Acordul corespunzător a fost ratificat în Parlamentul Republicii Moldova.

Documentul a fost semnat în iulie 2024 și urmează să asigure Moldovei acces echitabil la produse vitale sistemului național de sănătate, în special în perioada când acestea sunt deficitare la nivel mondial. Prețurile ar urma să fie mai rezonabile, iar riscurile mai mici.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Instrumentul este unul inovator și vizează organizarea achizițiilor de vaccinuri și medicamente, în pregătire pentru pandemii. Scopul lui este de a asigura un acces echitabil și rentabil la achizițiile comune de contramăsuri medicale, potrivit serviciului de presă al Legislativului.

Urmare a semnării acordului, țara noastră va putea achiziționa mai multe produse sunt deficitare, cantități suplimentare de medicamente sau dispozitive medicale, inclusiv din contul cantităților rezervate de către alte state care sunt parte a acordului-cadru.

Acordul a fost adoptat de Comisia Europeană în anul 2014 și semnat, până în 2024, de către cele 27 de state membre, Marea Britanie, Norvegia, Islanda și Liechtenstein, Albania, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Kosovo și Macedonia de Nord. Pe 9 iulie 2024, Republica Moldova a devenit a 38-a țară care s-a alăturat achizițiilor publice comune în domeniul sănătății.

Articolul Mai multă siguranță în perioada crizelor! Moldova, într-un pas cu statele UE, în procesul de achiziție a medicamentelor apare prima dată în Realitatea.md.