Sari la conținut

Cine va răspunde? Trei cazuri de rezonanță în doi ani, când persoane aflate la evidența psihiatrului comit omoruri

  • de

În ultimii doi ani, au existat cel puțin trei cazuri de rezonanță când persoane aflate la evidența medicului psihiatru au comis omoruri. În anul 2023, un bebeluș a fost ucis de către un vecin în raionul Hîncești, iar în 2024 la Dubăsari un bărbat și-a ucis mama în seara când a ieșit din psihiatrie, iar o femeie din raionul Căușeni și-a înjunghiat copilul.

Individul de 40 de ani, care a ucis bebelușul de doar două luni din Hîncești, în iulie 2023, a scăpat de pușcărie. El a fost recunoscut vinovat, însă absolvit de răspundere penală pe motiv că se afla „în stare de iresponsabilitate”.

Conform unui răspuns al Inspectoratului General al Poliției, oficial, pentru anul 2024 este înregistrat doar un singur omor, comis de o persoană aflată la evidența psihiatrului. Este vorba despre cazul femeii din raionul Dubăsari, ucisă de feciorul care avea 33 de ani și a fost eliberat dintr-o instituție medicală specializată.

Ministerul Sănătății a precizat în februarie 2024 pentru Realitatea că procedurile de tratament includ examinarea sănătății pacientului o dată la șase luni, iar responsabilitatea era pasată pe instanța de judecată, menționându-se că decizia privind prelungirea, schimbarea sau încetarea măsurii de constrângere cu caracter medical ține de competența instanței.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Astfel, prin decizia instanței de judecată, pacientul a fost internat la Spitalul Clinic de Psihiatrie și a urmat periodic evaluările medicale. Ulterior, pacientul a fost externat, ca urmare a deciziei instanței de judecată”, se menționa în răspunsul recepționat.

În același timp, conform presei, individul ajunse la spital pentru că își omorâse anterior tatăl. Atunci, femeia scăpase de moarte, pentru că era la serviciu, au relatat consătenii.

MS pasează responsabilitatea pe instanță, după ce un pacient externat din psihiatrie și-ar fi ucis mama în aceeași zi

 

Cu referire la cazul de la Căușeni, ofițera de presă a Inspectoratului General al Poliției, Mariana Bețivu, a precizat că oamenii legii încă așteaptă confirmarea faptului că suspecta are probleme de sănătate. Pe de altă parte, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, preciza pentru presă anterior că femeia care și-a ucis copilul de 5 ani era la evidența psihiatrului.

„Ea suferă de o tulburare organică delirantă cu aloră schizofrenică (…), (…). Deci, la momentul conștientizării, ea a încercat să se sinucidă, la momentul de față pentru a avea discuții cu poliția ea este în stare satisfăcătoare. Medicii au spus că ea poate să discute.

Ea a trecut și prin multe traume în familie. A pierdut un copil, a pierdut soțul în urma cancerului și este un caz izolat, se întâmplă peste tot în lume. Ce aș mai putea să adaug, se afla în tratament, tratamentul era monitorizat de către asistentul social. Cu două zile în urmă a fost vizitată acasă și asistenta confirmase că ea a primit tratamentul”, susținea funcționara.

 

VIDEO Nemerenco, despre mama care și-a ucis copilul de 5 ani la Căușeni: „Este un caz izolat, se întâmplă peste tot în lume”

De la începutul anului 2024, conform datelor înregistrate de oamenii legii, nu au existat cazuri de vătămare corporală gravă, de care să se facă responsabile persoane aflate la evidența medicului psihiatru.

Conform hotărârii de Guvern cu privire la funcționarea Ministerului Sănătății, instituția este fondatoarea a trei spitale de psihiatrei: unul este amplasat în orășelul Codru din componența municipiului Chișinău, iar altele două funcționează la Bălți și Orhei.

Doar în Capitală sunt peste 700 de paturi pentru bolnavii cu probleme psihiatrice, iar spitalul de la Codru acordă anual asistență pentru circa 8000 de persoane, conform Primăriei locale. La Bălți pot fi internați peste 500 de pacienți, potrivit site-ului oficial al instituției medicale.

 

Articolul Cine va răspunde? Trei cazuri de rezonanță în doi ani, când persoane aflate la evidența psihiatrului comit omoruri apare prima dată în Realitatea.md.