Sari la conținut

Mitropolitul Basarabiei: Autoritățile din Republica Moldova nu ne-au sprijinit, dar mereu au încercat să ne elimine

  • de

Instituțiile de stat din Republica Moldova nu ar fi sprijinit Mitropolia Basarabiei, ci au încercat să o elimine, susține Înaltpreasfițitul Petru, conform lui, atunci când se discuta revenirea bisericii ortodoxe române între Prut și Nistru, unul dintre secretarii pentru culte de pe lângă ÎPS Vladimir întreba de ce ar fi nevoie de asemenea decizii.

Părintele susține în cadrul unui interviu acordat pentru ziarul „Lumina” că Mitropolia Basarabiei nu a avut parte de prea mult sprijin nici din partea președinților Moldovei, însă lucrurile s-au schimbat un pic după ce la putere au venit pro-europenii. Totodată, în opinia sa, mai mulți preoți ar vrea să se alăture bisericii ortodoxe române, însă nu o pot face, deoarece în parohii au și antiromâni, și ucraineni, iar lor nu poți „să le impui cuiva ceva anume”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Nu numai că nu ne-au sprijinit, dar tot timpul au încercat să ne elimine dacă se poate. Atunci era un Secretariat al Cultelor, era unul Armașu, foarte prieten cu Mitropolitul Vladimir, şi ne spunea că ce ne trebuie nouă mitropolie? Dar noi le-am spus, au uitat că aici a fost Mitropolia Basarabiei? Că au fost ierarhi vrednici care au făcut atâtea până să vină rușii peste noi? Nu am avut sprijin nici din partea președinților, nici din partea altor instituții. Abia acum, de când s-a schimbat conducerea, am început să fim băgați în seamă, așa cum este firesc, însă înainte au căutat toți numai să ne încurce”, susține mitropolitul Petru,

Referindu-se la revenirea bisericilor din Republica Moldova în cadrul Mitropoliei Basarabiei, preotul a punctat că problema se pune nu doar în țara noastră, ci și în Transcarpatia ucraineană, unde autoritățile locale pun presiune pe clerici, chestiunea fiind una dificilă. Autoritatea religioasă, însă, discută cu parohiile și consideră că acestea trebuie să își rezolve problemele pe care le au pe loc, apoi să facă traziția.

Articolul Mitropolitul Basarabiei: Autoritățile din Republica Moldova nu ne-au sprijinit, dar mereu au încercat să ne elimine apare prima dată în Realitatea.md.