Sari la conținut

Franța și SUA, apel pentru un armistițiu de 21 de zile între Israel și Hezbollah. „Iadul se dezlănțuie în Liban”

  • de

SUA și Franța au solicitat o încetare temporară a focului timp de 21 de zile între Israel și Hezbollah pentru a face loc unor negocieri mai ample, în timp ce secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU că „iadul se dezlănțuie” în Liban, transmite cotidianul britanic The Guardian, preluat de libertatea.ro.

Principalul general al Israelului a declarat că țara se pregătește pentru o posibilă operațiune terestră în Liban, după o campanie intensă de bombardamente de trei zile care a ucis peste 600 de persoane, alimentând și mai mult temerile privind un conflict regional.

„Este timpul să se ajungă la o înțelegere la frontiera dintre Israel și Liban care să asigure siguranța și securitatea pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor. Schimbul de focuri de la 7 octombrie și, în special, din ultimele două săptămâni, amenință cu un conflict mult mai amplu și cu vătămarea civililor.”, se arată în declarația comună emisă de președintele american Joe Biden și omologul francez Emmanuel Macron.

Liderii care s-au întâlnit în cadrul Adunării Generale a ONU, la New York, au spus că au lucrat la un armistițiu temporar „pentru a da o șansă diplomației să reușească, dar și să evite escaladările următoare de-a lungul frontierei”.

Israelul și Libanul au fost îndemnate de aceștia să susțină măsura, care a fost sprijinită, de asemenea, de Canada, Australia, Uniunea Europeană, Germania, Italia, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Qatar și Arabia Saudită.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Miercuri seară, un oficial american de rang înalt a spus că atât Libanul, cât și Israelul, despre care se înțelegea că reprezintă Hezbollah în negocieri, erau așteptate să răspundă apelului „în următoarele ore”.

Oficialii au evidențiat că propunerea de armistițiu nu se aplică conflictului dintre Israel și Hamas. Potrivit Statelor Unite, perioada de 21 de zile s-a ales în scopul de a fi oferit spațiu pentru negocierea unui acord mai amplu între cele două părți.

Locuitorilor li s-a permis să se întoarcă la casele lor de-a lungul graniței, fără a fi speriați de un „atac de tipul celui din 7 octombrie”.

Articolul Franța și SUA, apel pentru un armistițiu de 21 de zile între Israel și Hezbollah. „Iadul se dezlănțuie în Liban” apare prima dată în Realitatea.md.