Sari la conținut

Presa din Ucraina: Dronele Shahed folosite de Rusia sunt echipate mai nou cu conexiuni Starlink, compania lui Elon Musk

  • de

Publicația Defense Express a informat că Rusia a început să instaleze echipamente de comunicație prin satelit Starlink de la SpaceX (compania lui Elon Musk) pe dronele de atac Shahed-136, ceea ce le face mult mai periculoase, conform Ukrainska Pravda, preluat de digi24.ro. Echipamentele Starlink au fost observate pe una dintre dronele doborâte de forțele de apărare ucrainene în timpul unui atac rus în noaptea de 24-25 septembrie.

Defense Express a publicat imagini care includ o siglă ce reprezintă o antenă parabolică, având un număr de serie ce va fi folosit de anchetatori pentru a urmări canalele de aprovizionare ale terminalului Starlink. De asemenea, numerele și codul QR ale terminalului au fost cenzurate din motive evidente.

Prin dotarea dronei Shahed cu comunicații prin satelit, Rusia își poate asigura o comunicare eficientă cu aceste aparate, având posibilitatea de a transmite informații și de a modifica sarcinile de zbor de la distanță.

Defense Express a subliniat că această actualizare transformă dronele Shahed într-un instrument de recunoaștere extrem de eficient. În plus, cu ajutorul Starlink, rușii pot utiliza dronele Shahed ca muniție de supraveghere pe distanțe foarte mari, având capacitatea de a efectua recunoașteri suplimentare cu camere adiționale și de a ataca ținte în mișcare.


Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Acest tip de drone au fost probabil alese datorită razei lor de acțiune (aproximativ 2 000 km) și a spațiului intern semnificativ din fuselaj.

Defense Express a observat, de asemenea, că, deși Starlink nu este funcțional și nu se comercializează în Rusia, sistemele sunt achiziționate prin intermediul țărilor terțe.

Articolul Presa din Ucraina: Dronele Shahed folosite de Rusia sunt echipate mai nou cu conexiuni Starlink, compania lui Elon Musk apare prima dată în Realitatea.md.