Sari la conținut

VIDEO Ziua Europeană a Limbilor este marcată joi la Chişinău

  • de

Ziua Europeană a Limbilor este marcată astăzi, 26 septembrie, la Chişinău, cu evenimente interactive și culturale. Potrivit organizatorilor, scopul activităților este de a celebra diversitatea lingvistică, de a promova și încuraja învățarea limbilor străine. Doritorii sunt invitați la ateliere, jocuri și tombole, organizate în librării și instituții din centrul capitalei, între orele 10:00 și 16:00.

Startul evenimentelor a fost dat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Rețeaua Europeană a Institutelor Culturale (EUNIC) Moldova, transmite IPN.

În acest an, evenimentele din Chișinău sunt organizate în parteneriat cu zece țări europene: Austria, Danemarca, Franța, Italia, Polonia, Suedia, Germania, Spania, România și Elveția. Despre cultura și limba fiecărui stat se desfășoară activități interactive, oferindu-le vizitatorilor oportunitatea de a se familiariza cu diverse aspecte ale patrimoniului lingvistic european.

Zece librării şi instituții din Chișinău vor găzdui câte o țară a Uniunii Europene, organizând peste 20 de ateliere de inițiere și cunoaștere a limbilor. Participanții vor avea șanse să câștige cărți, broșuri informative, dispozitive electronice de citire și cursuri gratuite de limbi străine.

Prezent la inaugurarea evenimentului oficial, Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a remarcat importanța învățării limbilor străine, ca fiind un „exercițiu pentru toate vârstele” și o garanție a sănătății mentale.

„Pentru noi, limba română, care este deja parte a limbilor europene, sărbătorite astăzi, este pilonul identității noastre, este pilonul patrimoniului nostru, este patria noastră.”, a subliniat ministrul Sergiu Prodan.

La rândul său, ambasadorul României în Republica Moldova, Cristian Leon Țurcanu, a vorbit despre avantajul spațiului cultural comun și al limbii comune dintre România și Republica Moldova.

„Prin limba română, Republica Moldova este deja parte a Europei,” a spus ambasadorul, care a îndemnat tinerii, în mod special, să descopere cât mai multe lucruri despre alte culturi europene, precizând că Europa este un spațiu al toleranței și al diversității.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Totodată, reprezentantul Biroului de Cooperare Elveția în Republica Moldova, Guido Beltrani, a vorbit despre plurilingvismul din Elveția, stat cu patru limbi de comunicare în rândul populației. Beltrani a încurajat cetățenii noștri să cultive bogăția lingvistică a țării, precizând că motto-ul din acest an al Zilei Europene a Limbilor: este „Limbi pentru pace”.

Evenimentele dedicate Zilei Europene a Limbilor deschid cea de-a doua ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere FILIT Chișinău. Accesul la evenimentele FILIT, inclusiv în sălile de lectură și de dialog, este gratuit. Ziua Europeană a Limbilor, o inițiativă a Consiliului Europei, este sărbătorită anual pe 26 septembrie.

Tot astăzi, 26 septembrie, în cadrul festivalului, porneşte de la Iaşi spre Chişinău Trenul Literaturii, care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei istorice. Caravana începe la ora 12:00 la Iași și se încheie la Chișinău la 16:40.

În locomotive vor urca autorități de pe ambele maluri ale Prutului, scriitori români, traducători sau călători pasionați de literatură și nu numai. Cu toții se vor delecta, timp de patru ore, cu recitaluri, dezbateri literare și un concert susținut de trupa Adam’s Nest.

 

Articolul VIDEO Ziua Europeană a Limbilor este marcată joi la Chişinău apare prima dată în Realitatea.md.