Sari la conținut

VIDEO Cu ce se ocupă Parlamentul European și câți membri are

  • de

Parlamentul European este o autoritate legislativă a Uniunii Europene, una dintre cele șapte instituții ale sale, care este ales prin vot direct o dată la cinci ani. Împreună cu Consiliul Uniunii Europene exercită puterea legislativă a UE, adoptând legi la propunerea Comisiei Europene. În urma alegerilor din iunie 2024, Parlamentul este compus din 720 de membri, iar în fruntea instituției se află Roberta Metsola, realeasă în această funcție până în 2027. Președintele reprezintă Parlamentul atât în relația cu celelalte instituții ale UE, cât și pe plan extern, și are ultimul cuvânt de spus cu privire la bugetul Uniunii.

Organul reprezentativ al celor peste 600 de milioane de cetățeni ai Uniunii are trei sedii oficiale. Reuniunile Parlamentului European au loc în Belgia, Franța și Luxemburg. Sesiunile plenare lunare pentu toți membri se desfășoară la Strasbourg, Franța. Reuniunile comisiilor și sesiunile plenare suplimentare au loc la Bruxelles, Belgia, iar Luxemburg este sediul birourilor administrative și a Secretariatului General. Atât ședințele plenare, cât și cele ale comisilor sunt deschise presei.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/iuCkRLYPafQ” muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Activitatea Parlamentului se împarte în două etape principale: Comisii – pentru a pregăti legislația și Sesiuni plenare – pentru a adopta legislația. În total, instituția are 20 de comisii și trei subcomisii, fiecare ocupându-se de un anumit domeniu de politică.

Parlamentul European are trei roluri principale. Rolul legislativ, ceea ce presupune adoptarea legislației UE, alături de Consiliul UE, pe baza propunerilor Comisiei Europene. Organul ia decizii cu privire la acordurile internaționale și cu privire la extinderea UE.

Un alt rol al Parlamentului este cel de supraveghere, adică exercită control democratic asupra tuturor instituțiilor UE. De asemenea, alege președintele Comisiei și poate recurge la o moțiune de cenzură, obligând Comisia să demisioneze. Totodată, Parlamentul adoptă modul în care s-a cheltuit bugetul UE, discută politica monetară cu Banca Centrală Europeană, participă la misiuni de observare a alegerilor și analizează petițiile primite din partea cetățenilor. Cel de-al treilea rol al Parlamentului este cel bugetar. Eurodeputații stabilesc bugetul UE, împreună cu Consiliul, și îl adoptă pe termen lung.

Articolul VIDEO Cu ce se ocupă Parlamentul European și câți membri are apare prima dată în Realitatea.md.