Sari la conținut

Klaus Iohannis nu va candida la parlamentare: Îmi voi încheia mandatul de președinte la termen și nu voi demisiona

  • de

Președintele României, Klaus Iohannis, a întărit poziția exprimată la New York, subliniind că nu susține modificarea legislației în favoarea unei singure persoane, cadru care i-ar fi permis să candideze pentru un mandat de senator în legislatura 2024-2028. Într-o declarație transmisă vineri, 27 septembrie curent, șeful statului român a reafirmat că așa cum “am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție”.

Mai mult, președintele a subliniat că nu va candida la alegerile parlamentare, programate la data de 1 decembrie.

“Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane“, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a respins miercuri în mod ferm scenariul modificării legislației în așa fel încât să poată candida pentru un mandat în Senatul României, precizând că va avea grijă ca această lege să nu existe.

Șeful statului a susținut declarații de presă la New York, după intervenția națională pe care a prezentat-o în plenul Adunării Generale a ONU, unde a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și sprijinul pentru o finalizare corectă a conflictului din Gaza și din întreaga zonă.

Întrebat dacă intenţionează să candideze în alegerile parlamentare şi dacă a purtat discuţii în acest sens cu liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis a spus că va lămuri problema unei eventuale candidaturi în următoarea perioadă, într-o discuţie care va avea loc în România.

“Dar despre această lege pot să vă spun şi acum, fiindcă pentru mine este foarte clar. Nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă că această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi eu nu doresc să existe“, a dat el asigurări.

Președintele Klaus Iohannis își va încheia pe 21 decembrie 2024 cel de-al doilea mandat de președinte și ultimul conform prevederilor constituționale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Klaus Iohannis nu va candida la parlamentare: Îmi voi încheia mandatul de președinte la termen și nu voi demisiona apare prima dată în Realitatea.md.