Sari la conținut

Protest la Ministerul Justiției pentru femei! Termenul ordonanței de protecție ar putea fi majorat de la 3 luni la 1 an

  • de

Un protest în susținerea fetelor și femeilor victime ale violurilor, abuzurilor sexuale și violenței de orice fel a avut loc în seara de vineri, 27 septembrie curent, în fața Ministerului Jusției (MJ). Printre protestatari, au fost zărite influencere cu o comunitate mare de urmăritori pe rețelele sociale, cum ar fi Svetlana Sainsus de la caritate, Mama de Pisici, creatoare de conținut, jurnalistele Doina Danielean și Lilu Ojovan, Pui de Gărgăriță și altele. Acțiunea a avut loc în contextul ultimelor știri care au zguduit țara.

Inițial, secretarul de stat din cadrul MJ Ruslan Lungu a anunțat că ministra Justiției a invitat în incita instituției un grup de inițiativă constituit din nu mai mult de 20 de persoane, din cauza capacității limitate a sălii de ședințe, pentru a discuta fiecare caz. Protestatarii au refuzat, așa că oficiala a ieșit în fața lor.

Ministra Veronica Mihailov-Moraru a explicat că echipa sa deja a intervenit și a înăsprit legile. Drept dovadă, chiar azi, s-a aflat că bărbatul din centrul țării, care sistematic și-ar fi abuzat sexual fiica vitregă în vârstă de 11 ani, lăsând-o însărcinată, a fost condamnat la detențiune pe viață, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis. Totuși, noutate este umbrită nu doar de detaliile însuși ale cazului, dar de informațiile despre femeia violată în grup în raionul Strășeni. Un suspect a fost plasat în arest preventiv, altul în arest la domiciliu și al treilea – sub control judiciar, ceea ce-l face să se plimbe prin sat nestingherit.

Într-o altă ordine de cuvânt, Viorica Țîmbalari, directoarea Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței (ANPCV), a dezvăluit că se lucrează la un proiect care va fi prezentat Ministerului și ulterior Guvernului, potrivit căruia, ordonanța de protecție să fie emisă pe 1 an, 3 luni fiind insuficiente pentru ca victima să se reabiliteze.

Stanislav Copețchi, un alt secretar de stat în cadrul MJ, a reiterat spusele ministrei, explicând protestatarilor că Ministerul a intervenit deja cu înăsprirea legilor pe subiect, deja următoarele entități fiind responsabile s-o îndeplinească și că Ministerul nu poate decât monitoriza și sesiza, nu și interveni în locul poliției, procurorilor, judecătorilor, fiecare având un organ care examinează acțiunile lor.

Protestatarii totuși s-au arătat dezamăgiți, în pofida deschiderii echipei de la MJ, și au anunțat că vor continua cu protestele până vor vedea rezultate clare în societate. Următorul protest organizat este în raionul Strășeni, unde a fost unul dintre cele mai oripilante cazuri recente. 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Protest la Ministerul Justiției pentru femei! Termenul ordonanței de protecție ar putea fi majorat de la 3 luni la 1 an apare prima dată în Realitatea.md.