Sari la conținut

VIDEO Ziziphusul, crescut într-o livadă din raionul Căușeni. Care este prețul unui kilogram

  • de

Sfârşitul de toamnă aduce pe tarabele pieţelor nu doar fructe locale de sezon, dar şi produse exotice. Printre acestea se numără ziziphusul sau curmalul chinezesc. Fructele, care au proprietăţi medicinale, sunt bogate în vitamina C, cupru, fier şi iod.

Zizi este crescut de 50 de ani în curtea unei familii din satul Zaim, raionul Căușeni. Natalia Denisenco afirmă că are acest fruct în grădina părinților de când se știe și că rodește an de an. Astfel de livadă a apărut la ei în sat când încă în Moldova nu se cunoștea de acest fruct, scrie Studio-L.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/i4R4IagA4oY” muted=”false”]

În fiecare toamnă pe lângă faptul că le savurează din plin familia le mai și marinează, aceasta susține că mesele de sărbătoare sunt decorate cu ziziphus marinat care ușor înlocuiește măslinul.

Femeia care are la moment șase copaci de ziziphus spune că a reușit să altoiască pomii și să își crească recolta. Acesta spune că în ultimii anicererea a crescut pe piață, iar dintr-un singur copac poți recolta până la 30 de lăzi de aceste fructi. Natalia Denisenco speră că în următorii ani să reușească și altoiască și mai mulți pomi și să își planteze o livadă.

La moment la Institutul de Pomicultură sunt 45 de soiuri de ziziphus. În Moldova acest fruct a fost cultivat în anul 1975. Ţara de patrie a acestui fruct este China, acolo ziziphusul se întinde pe o suprafaţă de peste 1 milion de hectare.

Urmează apoi Coreea de Sud, Japonia, India, Pakistan şi Mongolia. În piețile din Căușeni un kg de ziziphus variază între 40 și 50 de lei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Ziziphusul, crescut într-o livadă din raionul Căușeni. Care este prețul unui kilogram apare prima dată în Realitatea.md.