Sari la conținut

Lidera extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, în fața judecătorilor. Ar fi utilizat abuziv fondurile UE

  • de

Marine Le Pen, lidera formațiunii de extremă dreapta Reuniunea Națională (RN) din Franța și candidată la președinție, este judecată la Paris pentru utilizarea necorespunzătoare a fondurilor europene destinate parlamentului. Împreună cu Le Pen, peste 20 de membri ai partidului se confruntă cu acuzații similare, fiind învinuiți că au angajat asistenți care s-au ocupat mai degrabă de afacerile partidului decât de Parlamentul European, scrie adevărul.ro.

Dacă va fi găsită vinovată, Le Pen riscă amenzi și închisoare, precum și pierderea dreptului de a candida timp de până la 10 ani, ceea ce i-ar afecta planurile prezidențiale, conform bbc.com. Le Pen neagă orice infracțiune.

 „Vom dovedi că nu există niciun sistem de deturnare a banilor de la UE”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Laurent Jacobelli.

Jacobelli a subliniat, de asemenea, că este posibil să fii asistent al unui parlamentar european și să te implici în activitățile RN. Tatăl lui Le Pen, Jean-Marie Le Pen, în vârstă de 96 de ani și fondatorul Frontului Național (actualmente RN), se confruntă și el cu acuzații, dar nu va participa la proces din cauza stării sale de sănătate precare.

Sistemul presupuselor locuri de muncă false a fost semnalat pentru prima dată în 2015 și a vizat contracte pentru asistenți parlamentari între 2004 și 2016.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Le Pen este judecată în calitate de lider de partid și fost deputat european, iar procurorii susțin că una dintre persoanele angajate ca asistent lucra de fapt ca bodyguard pentru ea și tatăl ei. Autoritățile încearcă să recupereze peste 3 milioane de euro, RN având deja o rambursare de 1 milion de euro, pe care partidul afirmă că nu reprezintă o admitere a vinovăției.

Se preconizează că procesul va dura aproape două luni. Le Pen a demisionat din funcția de președinte al Frontului Național în 2017 și a candidat la alegerile prezidențiale din 2017 și 2022, pregătindu-se pentru o posibilă candidatură în 2027.

Partidul său a promovat politici anti-imigrație, care includ restricționarea ajutoarelor sociale pentru cetățenii francezi și a pledat pentru o abordare mai fermă în privința legii și ordinii, alături de reduceri de taxe.

Acest proces are loc în contextul în care președintele Emmanuel Macron a desemnat un guvern de dreapta după alegerile legislative din iunie și iulie, iar stânga a obținut în final cele mai multe locuri, în timp ce extrema dreaptă nu a avut rezultatele așteptate.

Articolul Lidera extremei drepte din Franța, Marine Le Pen, în fața judecătorilor. Ar fi utilizat abuziv fondurile UE apare prima dată în Realitatea.md.