Sari la conținut

Mark Rutte preia marți șefia NATO. Cele cinci mari provocări care îl aşteaptă

  • de

Fostul premier al Olandei, Mark Rutte, preia marţi, 1 octombrie, conducerea NATO, însă şeful celei mai puternice alianţe militare din lume nu are deloc puterea să schimbe lucrurile în profunzime, comentează AFP, potrivit libertatea.ro.

„Totul, cu adevărat totul, de la cel mai lipsit de importantă lucru la cel mai strategic, este decis prin consens. Amploarea posibilităţilor ca secretarii generali să schimbe în profunzime ceea ce face NATO este aşadar foarte limitată”, rezumă Ian Lesser, de la German Marshall Fund, un centru de reflecţie de la Bruxelles.

„În calitate de secretar general al NATO ai puterea de a stabili agenda, eşti cel care prezidează Consiliul Atlanticului de Nord”, instanţa politică de decizie a NATO, explică pentryu AFP Jamie Shea, un fost purtător de cuvânt al Alianţei şi cercetător la think tank-ul britanic Chatam House.

Şeful Alianţei Nord-Atlantice nu este, cu toate acestea, lipsit de influenţă

Fostul secretar general, Lord Robertson, a avut un impact semnificativ în activarea Articolului 5 după atacurile din 11 septembrie 2001, așa cum subliniază Ian Lesser.

Articolul 5, care constituie un pilon de bază al Alianței, obligă toți membrii să sprijine un stat membru NATO în caz de agresiune. Acesta a fost activat, în mod simbolic, în favoarea Statelor Unite, pentru prima dată în istoria Alianței. Personalitatea noului secretar general va influența de asemenea direcția Alianței, iar Mark Rutte, după cei zece ani de conducere ai fostului prim-ministru norvegian Jens Stoltenberg, este așteptat cu mare interes.

Se va impune, oare, din prima zi, sau va prefera să aștepte un eventual al doilea mandat?

„Atunci când sosesc, (secretarii generali – n.r.) au tendinţa să fie candidaţii continuităţii, dar după ce stau un pic, evident, câştigă încredere”, subliniază Shea.

Jens Stoltenberg a condus Alianța spre o susținere mai puternică a Ucrainei după invazia rusă din 24 februarie 2022. El a propus și a obținut un angajament din partea aliaților de a aloca anual minimum 40 de miliarde de euro Ucrainei și ca NATO să coordoneze livrările de ajutor militar din Occident. În vremuri de război, unitatea și continuitatea sunt esențiale, ceea ce nu favorizează schimbările bruște.

Potrivit sursei citate, Mark Rutte este familiarizat cu atmosfera NATO și UE și stârnește interes în special în privința coordonării între cele două structuri, având în vedere implicarea tot mai crescută a UE în chestiuni de securitate. Această problemă este complicată de disputele între Turcia, un membru NATO dar nu și al UE, și Grecia, legate de Cipru.

În eventualitatea unei reîntoarceri a lui Donald Trump la Casa Albă, aliații europeni se bazează pe abilitățile sale de negociator pentru a menține unitatea Alianței. Jens Stoltenberg a evitat în mod public să ofere sfaturi lui Rutte, dar a spus că olandezul va fi „excelent”.

Totodată, el a rezumat așteptările pe care toată lumea le are de la noul lider NATO: „Cea mai importantă sarcină a sa va fi, desigur, să mențină unitatea celor 32 de membri”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Mark Rutte preia marți șefia NATO. Cele cinci mari provocări care îl aşteaptă apare prima dată în Realitatea.md.