Sari la conținut

Sindicatele cer salarii mai mari pentru profesori. Lefurile actuale, „insuficiente pentru a asigura un trai decent”

  • de

Salarii mai mari pentru angajații din domeniul Educației cer sindicaliștii de la Guvern. Premierului Dorin Recean i-a fost transmis un demers, în care se invocă obiectivele Strategiei Naționale „Moldova Europeană 2030” și se menționează că lefurile actuale ale profesorilor sunt „insuficiente pentru a asigura un trai decent”.

Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) susțin că sunt preocupați de nivelul de motivație a cadrelor didactice și a personalului din domeniul educației și cercetării. Potrivit lor, deși în ultimii doi ani au fost adoptate mai multe măsuri de susținere a acestei categorii de angajați, remunerările de circa 10.000 de lei pe care le primesc profesorii nu sunt suficiente.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„În condițiile socio-economice actuale, salariile respective sunt insuficiente pentru a asigura un trai decent și a atrage tineri specialiști în instituțiile de învățământ, motiv pentru care sistemul educațional se confruntă în continuare cu o criză de cadre didactice, afectând astfel calitatea educației oferite elevilor”, se arată în mesajul adresat de către sindicaliști.

Membrii sindicatelor susțin că, potrivit reglementărilor UNESCO și Organizației Internaționale a Muncii, salariile cadrelor didactice trebuie să fie comparabile cu salariile plătite în alte ocupații care necesită calificări similare sau echivalente, precum și să ofere acestor specialiști posibilitatea de a asigura traiul decent pentru familiile lor.

Articolul Sindicatele cer salarii mai mari pentru profesori. Lefurile actuale, „insuficiente pentru a asigura un trai decent” apare prima dată în Realitatea.md.