Sari la conținut

Scandalul electoral de la TRM: Consiliul Audioviziualului respinge contestațiile lui Voronin și Usatîi

  • de

Consiliul Audioviziualului (CA) respinge contestațiile lui Voronin și Usatîi împotriva Teleradio Moldova (TRM). Autoritatea a publicat și frazele pronunțate de politicieni, din cauza cărora spoturile lor nu au fost acceptate pe post.

Cu referire la contestația comuniștilor, CA precizează ă urma analizei mesajului de promovare electorală, au fost observate următoarele afirmații:

„Conducători ai Moldovei de felul celora pe care-i avem în ultimii ani – lipsiți de competență, de gândire logică și rațională, de talent iar pe lângă asta și corupți – Țara noastră n-a avut niciodată.”

„Primul scop al acestui referendum este de a obține cu orice preț alegerea din nou în calitate de președinte a acestei femei, care nu s-a realizat ca președinte de țară.”

„Conform pct. 40 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de Comisia Electorală Centrală (CEC), timpii de antenă acordați gratuit sunt utilizați exclusiv pentru expunerea programelor electorale în cadrul emisiunilor de promovare electorală.  Or, paragrafele enunțate supra din textul mesajului de promovare electorală nu pot fi reținute ca parte componentă a programului electoral”, notează serviciul de presă al CA.

Usatîi a solicitat de la CA sancționarea TRM pentru pretinsa încălcarea prevederii din Codul Electoral care stabilește că instituțiile mass-media au obligația de a respecta principiile de echitate, echilibru și imparțialitate în reflectarea alegerilor și de a oferi concurenților electorali timpi de antenă sau spațiu pentru publicitatea electorală în condiții egale și nediscriminatorii. A fost cerută opinia Consiliului pentru egalitate despre sintagma „eu sunt pentru interzicerea propagandei LGBT în școli”, pronunțată de politician.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Consiliul pentru egalitate a concluzionat că formularea indicată mai sus constituie incitare la discriminare, în sensul noțiunii prevăzute la art. 70 alin. (4) al Codului Electoral nr. 325/2022 și pct. 41 al Regulamentului privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de CEC. De asemenea, s-a reținut că sintagma examinată cade sub incidența art. 11 alin. (2) lit. a) din Codul serviciilor media audiovizuale nr. 174/2018, fiind susceptibilă de a incita la discriminare pe criteriu de orientare sexuală.

Or, în urma analizei mesajului video anexat la contestație, nu a fost constatată îndeplinirea condițiilor enumerate atât la art. 70 alin. (4) din Codul electoral nr. 325/2022, cât și la pct. 41 din Regulamentul privind reflectarea alegerilor de către instituțiile mass-media, aprobat de CEC, și anume:

Este interzisă:

–           combinarea de culori și/sau sunete care evocă simboluri ale altui stat;

–           utilizarea materialelor în care apar personalități istorice de peste hotare;

–           simbolica unor state străine sau organizații internaționale;

–           imaginea unor persoane oficiale străine, dacă acestea duc la incitarea la discriminare”, precizează reprezentanții CA.

 

Deciziile Consiliului Audiovizualului pot fi contestate, fără respectarea procedurii prealabile, la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 3 zile, începând cu ziua următoare celei în care au fost adoptate.

Amintim că, TRM s-a pomenit într-un scandal electoral, după ce lui Usatîi și Voronin nu li s-au difuzat sporturile electorale gratuit, pe motiv ă ar încălca regulamentele de reflectare a campaniei electorale. Drept urmare, liderul „Partidului Nostru” a mers în instanță, dar cererea sa de a obliga TRM să îi difuzeze sportul a fost refuzată, iar comuniștii au protestat în fața televiziunii naționale și au cerut demisia directorului Vlad Țurcanu.

Articolul Scandalul electoral de la TRM: Consiliul Audioviziualului respinge contestațiile lui Voronin și Usatîi apare prima dată în Realitatea.md.