Sari la conținut

Israelul „sărbătorește” Noul An Evreiesc cu durere, în urma atacului devastator din această noapte

  • de

Anul trecut, cu ocazia sărbătorii Rosh Hashanah, familiile israeliene se pregăteau cu entuziasm pentru Noul An Evreiesc. Îmbrăcând cele mai frumoase ținute festive, acestea cumpărau și împachetau cadouri, adunându-se alături de cei dragi pentru mese opulente. Era un moment de reflecție asupra anului ce a trecut și de exprimare a speranțelor pentru un an mai bun. Totuși, în cele mai negre coșmaruri, nimeni nu ar fi putut anticipa ceea ce avea să se întâmple în lunile următoare, scrie publicația haaretz.com.

La un an distanță, amintirile acelei perioade de liniște și optimism sunt acum umbrite de evenimentele tragice din 7 octombrie, ziua în care mişcarea islamistă palestiniană Hamas a desfăşurat un atac fără precedent în Israel, cel mai amplu de la crearea acestei ţări, în 1948.

Sărbătoarea Rosh Hashanah din acest an nu va mai putea fi aceeași, iar mierea tradițională, simbol al dorinței pentru un an dulce, nu poate alina suferința și durerea prin care trec oamenii în prezent.

Potrivit sursei citate, Roș Hașana, Anul Nou evreiesc, marchează începutul unui nou an în calendarul ebraic și are loc în prima zi a lunii Tișrei. Aceasta este o sărbătoare de o profunditate spirituală, ce deschide perioada de 10 zile de penitență cunoscută sub numele de Yamim Norayim (Zilele Înfricoșătoare), culminând cu Iom Kipur, Ziua Ispășirii.

În 2024, Roș Hașana ar fi trebuit să se celebreze între 2 și 4 octombrie, oferind comunității evreiești ocazia de a reflecta asupra anului trecut, de a săvârși acte de căință și de a-și reînnoi speranțele pentru un an plin de binecuvântări.

Reamintim că Iranul a lansat un atac asupra Israelului pe 1 octombrie, folosind circa 180 de rachete balistice. Alarmele antiaeriene au răsunat timp de o oră în Israel, începând de la 19:30.

Pentru prima oară Teheranul a folosit rachete hipersonice Fatah la adresa Israelului. Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, citat de The Washington Post, a declarat că Iranul a făcut o mare greșeală și va plăti pentru aceasta.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Israelul „sărbătorește” Noul An Evreiesc cu durere, în urma atacului devastator din această noapte apare prima dată în Realitatea.md.