Sari la conținut

După pușcăriași, Vladimir Putin trimite la război și inculpații. Ministerul rus al Apărării pregătește deja listele

  • de

Președintele rus Vladimir Putin a semnat două legi care permit încheierea de contracte militare cu inculpații în faza procedurilor judiciare. Aceștia ar putea fi eliberați complet de răspunderea penală în cazul în care s-ar întoarce „eroi” sau incapabili de luptă în Ucraina, informează publicația rusă independentă Meduza.

Prima lege permite, în timpul mobilizării sau pe timp de război, încheierea de contracte cu inculpați ale căror dosare se află în primă instanță.

A doua lege permite exonerarea de răspundere penală a inculpaților chemați la serviciul militar în urma mobilizării sau care au încheiat un contract cu Ministerul Apărării. Pe perioada serviciului militar, urmărirea penală împotriva acestor persoane va fi suspendată, iar măsura preventivă va fi anulată.

Inculpații vor fi pe deplin scutiți de răspundere penală după primirea unei distincții de stat sau după concedierea din serviciul militar din cauza vârstei, a stării de sănătate, a sfârșitului perioadei de mobilizare sau a anulării legii marțiale.

Duma de Stat a aprobat aceste proiecte de lege pe 18 septembrie în prima lectură, iar la 24 septembrie – imediat în a doua și a treia lectură.

Potrivit publicației iStories, citată de libertatea.ro, 106.000 de persoane se aflau în detenţie provizorie în Rusia la începutul anului 2024, iar Ministerul Apărării de la Moscova a început deja demersurile pentru recrutarea a 20.000 de inculpați.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul După pușcăriași, Vladimir Putin trimite la război și inculpații. Ministerul rus al Apărării pregătește deja listele apare prima dată în Realitatea.md.