Sari la conținut

Republica Moldova găzduiește Forumul de Cooperare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă

  • de

Republica Moldova este gazda Forumului de Cooperare – Sectorul Privat pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD), un eveniment de amploare organizat la inițiativa comună a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Moldova și a Asociației Investitorilor Străini (FIA), în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.

Forumul a reunit peste 150 de lideri din sectorul privat, factori de decizie și implementare a politicilor, precum și principalele părți interesate, pentru a discuta strategiile inovatoare de realizare a Agendei de Dezvoltare Durabilă în Republica Moldova. Realizarea ODD-urilor necesită eforturi comune din partea ONU, Guvernului, organizațiilor non-profit și sectorului privat, care joacă un rol crucial în adoptarea și implementarea acestor obiective în procesele lor de afaceri.

Viceprim-ministrul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, prezent la eveniment, a subliniat importanța dezvoltării economiei pentru creșterea nivelului de trai.

„Societățile avansate au realizat că nu totul este despre profit. Avem nevoie de o economie în dezvoltare pentru a putea oferi fiecărui membru al societății acel nivel de prosperitate, calitate a vieții, ocrotire a sănătății, educație, infrastructură și multe altele. Pentru a atinge acest scop, trebuie să avem asemenea discuții, trebuie să avem parteneriate solide bazate pe încredere, pentru că nimeni n-o să reușească de unul singur. Totul este despre a stabili o cooperare solidă, în care să înțelegem că avem un interes și o misiune comună”, a declarat Dumitru Alaiba.

În contextul negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, implementarea politicilor de Dezvoltare Durabilă de către mediul de afaceri capătă un nou impuls. La forum s-a discutat despre inițierea unei raportări non-financiare pentru companiile din Moldova și despre așteptările pieței europene privind conformitatea acestora cu practicile ESG (principii durabile de mediu, sociale și de guvernanță în afaceri) adoptate în UE.

Investitorii străini, membri ai FIA, și-au împărtășit experiențele în implementarea politicilor de Dezvoltare Durabilă, prezentând modul în care procesele de afaceri actualizate, inclusiv extinderea lor către furnizorii locali, permit companiilor să participe activ la realizarea ODD-urilor.

„Noi, investitorii străini, membri ai FIA, investim în afaceri durabile în Republica Moldova, creând în jurul nostru comunități întregi de parteneri, atât pentru implementarea proceselor noastre de afaceri, cât și pentru dezvoltarea unui mediu durabil, o atmosferă prietenoasă pentru angajați și pentru întreg mediu social. În acest sens, investitorii străini cooperează activ cu proiectele ONU în Moldova”, a menționat Alphan AKPECE, Președinte Interimar al FIA.

Yesim ORUC, Coordonatoarea Rezidentă ONU în Republica Moldova, a subliniat rolul crucial al sectorului privat în dezvoltarea durabilă a țării: „Sectorul privat din Republica Moldova are potențialul de a deveni catalizatorul dezvoltării durabile a țării, prin stimularea creșterii economice, asigurându-se că aceasta este incluzivă și prietenoasă mediului. Viitorul planetei noastre, economiei noastre și comunităților noastre depinde de acțiunile pe care le întreprindem astăzi”, a declarat Yesim ORUC, Coordonatoarea Rezidentă ONU în Republica Moldova.

Participanții la eveniment au avut ocazia să exploreze oportunități de parteneriate cu Agențiile ONU din Moldova, care deja implementează proiecte comune cu sectorul privat și sunt deschise să extindă aceste colaborări pentru a ghida companiile locale în direcția Dezvoltării Durabile.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul Republica Moldova găzduiește Forumul de Cooperare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă apare prima dată în Realitatea.md.