Sari la conținut

Împotriva soțului? Melania Trump este ultima primă doamnă republicană care susține avortul

  • de

Melania Trump pare să se fi alăturat unui lung șir de foste prime doamne republicane care au susținut dreptul la avort, punându-le în contradicție cu opiniile publice ale soților lor. Într-un scurt clip video de promovare a viitoarei sale cărți, Melania Trump și-a exprimat sprijinul pentru „libertatea individuală” a femeilor, descriind-o drept un „drept esențial pe care toate femeile îl au de la naștere”.

Acest clip vine la o zi după ce un ziar a publicat un extras din cartea sa de memorii, care urmează să fie lansată în curând, în care se pare că adoptă o poziție pro-alegere și mai clară, scrie bbc.com. Poziția aparentă a doamnei Trump cu privire la această problemă pare să contrasteze cu poziția soțului său, care și-a asumat meritul de a fi contribuit la răsturnarea cazului Roe v Wade, care a răsturnat dreptul constituțional la avort.

[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=2Vh5IBqWfTE&ab_channel=TheYoungTurks” muted=”false”]

Dar aceasta urmează o tradiție americană de zeci de ani a primelor doamne republicane care – de la decizia Roe v Wade din 1973 – au declarat că accesul legal la avort ar trebui protejat.

În 1975, în timp ce se afla încă la Casa Albă, Prima Doamnă Betty Ford a numit hotărârea Roe o „decizie foarte, foarte bună”.

Nancy Reagan a așteptat ca soțul ei, președintele Ronald Reagan, să părăsească funcția înainte de a spune public că „crede în alegerea femeii”, însă poziția ei în această privință era, se pare, bine cunoscută în cadrul Casei Albe.

Barbara Bush, soția președintelui George HW Bush, și nora sa, Laura Bush, soția președintelui George W Bush, au gândit la fel, dezvăluindu-și poziția pe această temă după ce soții lor au părăsit Casa Albă.

„Cred că este important ca acest lucru să rămână legal, deoarece cred că este important pentru oameni, din motive medicale și din alte motive”, a declarat Laura Bush într-un interviu acordat în 2010 pentru a-și promova cartea de memorii.

Abordarea Melaniei Trump a fost diferită.

Într-un videoclip alb-negru postat pe contul său X, Melania Trump a declarat că „nu există loc pentru compromisuri atunci când vine vorba de acest drept esențial pe care toate femeile îl dețin de la naștere: libertatea individuală”.

„Ce înseamnă cu adevărat corpul meu, alegerea mea?” a continuat Melania.

Videoclipul vine la o zi după ce The Guardian a publicat un extras din noua sa carte, Melania, care urmează să fie lansată pe 8 octombrie.

În fragmentul citat de The Guardian, ea scrie: „Este imperativ să se garanteze că femeile au autonomie în a decide preferința lor de a avea copii, pe baza propriilor convingeri, fără nicio intervenție sau presiune din partea guvernului”.

„De ce ar trebui ca altcineva decât femeia însăși să aibă puterea de a determina ce face cu propriul corp? Dreptul fundamental al unei femei la libertate individuală, la propria viață, îi conferă acesteia autoritatea de a întrerupe sarcina dacă dorește”, continuă ea.

„Restrângerea dreptului unei femei de a alege dacă să întrerupă o sarcină nedorită este același lucru cu a-i refuza controlul asupra propriului corp. Am purtat această convingere cu mine de-a lungul întregii mele vieți de adult.”

Kate Andersen Brower, jurnalistă și autoare a cărții First Women, s-a declarat „șocată” de comentarii.

„Atât de șocată încât am vrut să verific dacă este adevărat”, a spus ea. „Ea a fost foarte mult în linie cu soțul ei, așa că în această problemă, cum a petrecut toți acești ani privindu-l cum deraiază ceva ce pare să-i pese?”

Mai mult decât celelalte prime doamne, Brower a spus, comentariile Melaniei Trump par „diametral opuse” abordării soțului ei pe această temă.

Ea este singura primă doamnă de până acum care și-a făcut cunoscută poziția cu privire la avort în timp ce soțul său este în căutarea activă a realegerii.

Într-adevăr, calendarul comentariilor Melaniei sugerează un posibil unghi politic, a declarat Brower.

„Nu este exclus ca acest lucru să fi fost făcut în mod intenționat pentru a fi făcut public chiar înainte de alegeri, deoarece ar putea face apel la acei alegători din statele oscilante care sunt supărați de anularea deciziei Roe v Wade”, a spus ea. „Poate că ei ar putea vedea acest lucru ca pe un semn că Trump poate că se înmoaie în privința avortului”.

Dar strategul republican Rina Shah a oferit un punct de vedere diferit.

Noțiunea că Melania Trump încearcă să-și ajute soțul „nu se potrivește cu Melania pe care o cunoaștem”, a spus ea.

„În acest moment al jocului, asta nu schimbă nimic, iar ea știe asta”, a spus Shah. „Voturile anticipate au fost deja distribuite în anumite locuri. Este pur și simplu prea târziu.”

Accesul la avort este un subiect-cheie în alegerile din 2024 de luna viitoare – și este considerat un punct slab pentru Partidul Republican, care s-a luptat să atragă o bază conservatoare care se opune procedurii și un electorat mai larg care sprijină accesul la avort.

De-a lungul campaniei 2024, poziția lui Donald Trump cu privire la acest subiect a fluctuat.

La începutul acestei săptămâni, candidatul republican la președinție a declarat pentru prima dată că va vota orice interdicție federală a avortului în cazul puțin probabil în care o astfel de măsură ar trece vreodată de Congres.

BBC a contactat campania lui Trump pentru comentarii.

Candidatul democrat la președinție Kamala Harris a încercat să capitalizeze poziția lui Trump într-un efort de a mobiliza alegătorii.

Ea l-a prezentat în mod regulat pe Trump drept o amenințare la adresa autonomiei femeilor din cauza anulării hotărârii Roe v Wade, care a avut loc după ce el a numit o majoritate conservatoare la Curtea Supremă.

„Din păcate pentru femeile din America, soțul doamnei Trump nu este deloc de acord cu ea și este motivul pentru care mai mult de una din trei femei americane trăiesc sub interdicția de avort a lui Trump, care le amenință sănătatea, libertatea și viața”, a declarat pentru BBC Sarafina Chitika, purtătoare de cuvânt a campaniei Harris-Walz.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Împotriva soțului? Melania Trump este ultima primă doamnă republicană care susține avortul apare prima dată în Realitatea.md.