Sari la conținut

Trump a revenit pentru campanie la locul tentativei de asasinat. A fost și Musk care a dezinformat de la tribună

  • de

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, s-a întors sâmbătă, 5 octombrie curent, la locul rural din Pennsylvania, unde a fost aproape asasinat, adunând o mare mulțime în acest stat-cheie cu o lună înainte de alegerile din 5 noiembrie. La miting a participat și miliardarul Elon Musk.

„După cum spuneam”, a început Trump discursul pe scenă, prefăcându-se că își reia discursul care a fost întrerupt pe 13 iulie, când un glonț i-a zgâriat urechea.

În mijlocul discursului, Trump l-a invitat pe scenă pe un aliat puternic, Elon Musk, CEO-ul Tesla și proprietarul platformei de social media X. A fost prima sa apariție la un eveniment de campanie al lui Trump de când l-a susținut pe fostul președinte după incidentul din 13 iulie.

„Adevăratul test al caracterului cuiva este cum se comportă sub foc”, a spus Musk, numind alegerile „o situație de importanță crucială” pentru Trump și îndemnând mulțimea să se înregistreze pentru a vota. „Fii un ghimpe pentru toți cei pe care îi cunoști”, a adăugat Musk.

Vorbind la mitingul fostului președinte din Butler, Pennsylvania – unde republicanul a fost aproape asasinat în iulie – CEO-ul X și Tesla a mai avertizat că „acestea vor fi ultimele alegeri”, dacă candidatul republicanilor Donald Trump nu câștigă.

„Președintele Trump trebuie să câștige pentru a păstra Constituția. El trebuie să câștige pentru a păstra democrația în America”, a afirmat Elon Musk.

Trump l-a omagiat pe pompierul Corey Comperatore, care a fost împușcat mortal de atacator, și pe alte două persoane rănite. La ora locală 6:11 p.m., exact ora la care au început focurile de armă pe 13 iulie, Trump a cerut un moment de reculegere. Un clopot a bătut de patru ori, câte o dată pentru fiecare dintre cele patru victime, inclusiv Trump.

În discursul său, Trump a insinuat amenințări „din interior”, mai periculoase decât un adversar extern, fără a aduce dovezi. Despre atacator a spus că „un asasin cu sânge rece a încercat să mă reducă la tăcere” dar „nu a oprit mișcarea noastră”.

„Suntem aici să spunem că nu putem fi intimidați, nu putem fi opriți”, le-a spus mulțimii senatorul republican JD Vance din Ohio, partenerul de campanie al lui Trump pentru vicepreședinție.

Vance a respins argumentul vicepreședintei Kamala Harris și al altor democrați conform căruia Trump reprezintă o amenințare pentru democrație.

„Donald Trump a încasat un glonț pentru democrație. Ce ai făcut tu?”, a întrebat Vance.

Oamenii au aplaudat când avionul lui Trump a survolat mulțimea înainte de aterizare, în timp ce din difuzoare răsuna tema muzicală a filmului „Top Gun”.

13 iulie a fost prima dintre cele două tentative de asasinat asupra lui Trump. Pe 15 septembrie, un alt atacator s-a ascuns timp de aproape 12 ore la terenul de golf al lui Trump din West Palm Beach, Florida, cu intenția de a-l ucide, conform procurorilor, dar a fost oprit de un agent al Serviciului Secret al SUA care patrula pe teren înainte de sosirea lui Trump.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Trump a revenit pentru campanie la locul tentativei de asasinat. A fost și Musk care a dezinformat de la tribună apare prima dată în Realitatea.md.