Sari la conținut

VIDEO De câte voturi este nevoie pentru validarea referendumului din 20 octombrie? Răspunsul unui expert constituțional

  • de

„Într-o societate democratică, referendumul este unica formă care permite electoratului, poporului, să participe în mod direct la guvernarea în stat. Acesta este scopul și funcțiile de bază a unui referendum, ca cele mai importante probleme din viața societății și statului să nu fie rezolvate numai prin intermediul instituților de stat, fie Guvern, fie Parlament, dar prin participarea activă a fiecărui cetățan care a atins vârsta electoratului și are dreptul la alegere”. Este explicația oferită de constituționalistul Nicolae Osmochescu, despre plebiscitul din octombrie, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru Grupul Media Realitatea.

În opinia acestuia, rezultatele scrutinului vor influența direct viitorul Republicii Moldova. 

„Jurnalistă: Care sunt condiționalitățile pentru ca scrutinul să fie considerat validat? Nicolae Osmochescu: Ca în orice scrutin, nu mai puțin de 50+1 din numărul de electorat, și ca să fie pozitiv, 50+1 din participanți. (…) Jurnalistă: Aceleași condiții sunt valabile și pentru referendumul care va fi organizat pe 20 octombrie? Nicolae Osmochescu: Absolut! (…) Următorul referendum, conform Constituției, cu aceeași întrebare, se poate reveni numai devreme decât șase luni după expirarea termenului”, a declarat expertul.

[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=dbpy9xJC0Ok” muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că, dacă referendumul va trece, în Constituția țării va fi scris că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al Republicii Moldova. Iar dacă plebiscitul nu va fi validat, legea supremă nu se modifică, însă țara își continuă drumul spre marea familie europeană. Turul doi nu va avea loc.

Republica Moldova a solicitat aderarea la UE la 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului European să i se acorde țării noastre o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la UE. Pe 23 iunie, Consiliul a acordat R. Moldova statutul de țară candidată la aderare. La 14 decembrie 2023, statele membre ale Uniunii Europene au dat verdictul, iar Moldovei i-au fost deschise negocierile de aderare la UE.

Articolul VIDEO De câte voturi este nevoie pentru validarea referendumului din 20 octombrie? Răspunsul unui expert constituțional apare prima dată în Realitatea.md.