Sari la conținut

VIDEO Ce rol are Comisia Europeană, cum pregătește strategia UE și cine se află în fruntea instituției

  • de

Comisia Europeană este organul executiv al Uniunii Europene, independent din punct de vedere politic, alcătuit din 27 de comisari responsabili de portofolii individuale. Toți comisarii depun un jurământ la Curtea Europeană de Justiție din orașul Luxemburg, făgăduind să respecte tratatele și să fie complet independenți în îndeplinirea îndatoririlor lor în timpul mandatului.

Președintele Comisiei este numit la propunerea Consiliului European, cu votul majorității simple a deputaților din Parlamentul European. La data de 18 iulie 2024, cu 401 de voturi pentru, Parlamentul European a reales-o pe Ursula von der Leyen președintă a Comisiei Europene.

Comisia este singura instituție a UE care prezintă Parlamentului și Consiliului, în vederea adoptării, acte legislative care protejează interesele UE și ale cetățenilor săi în chestiuni care nu pot fi abordate în mod eficient la nivel național, clarifică aspectele practice prin consultarea experților și a cetățenilor. La fel, Comisia Europeană stabilește prioritățile de cheltuieli ale UE, împreună cu Consiliul și Parlamentul, elaborează bugetele anuale, care necesită aprobarea Parlamentului și a Consiliului, controlează cheltuielile, care sunt verificate de Curtea de Conturi.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/91HiOTy_2p8″ muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Un alt rol important pe care îl are Comisia este de a reprezenta Uniunea Europeană pe scena internațională. În speță, negociază acorduri internaționale în numele UE, se exprimă în numele tuturor țărilor din UE în cadrul instanțelor internaționale, în special în domeniul politicii comerciale și al ajutorului umanitar.

Comisia își are sediul principal la Bruxelles, unde se află biroul președintelui și sala de sedințe a Comisiei care se află la etajul 13 al Clădirii Berlaymont. De asemenea, Comisia își desfășoară activitatea în numeroase alte clădiri din Bruxelles și Luxembourg.

Atunci când Parlamentul European se întrunește în Strasbourg, comisarii se întâlnesc de asemenea acolo, în Clădirea Winston Churchill pentru a avea posibilitatea de a participa la dezbaterile Parlamentului. Mandatul Comisiei actuale se încheie pe 31 octombrie 2024.

Articolul VIDEO Ce rol are Comisia Europeană, cum pregătește strategia UE și cine se află în fruntea instituției apare prima dată în Realitatea.md.