Sari la conținut

Premierul Ucrainei: „Nu vom prelungi acordul privind tranzitul gazelor rusești”

  • de

Ucraina nu va prelungi contractul privind tranzitul gazelor rusești după expirarea acestuia în 2025. Acest lucru a fost anunțat de șeful guvernului ucrainean, Denis Șmîhal, în timpul unei conferințe de presă comune cu premierul slovac Robert Fico, scrie presa ucraineană.

„Ucraina nu va continua acordul de tranzit cu Rusia după expirarea termenului său”, a subliniat Șmîhal.

Obiectivul strategic al Ucrainei este de a impune sancțiuni împotriva gazului rusesc și de a priva Kremlinul de veniturile din vânzarea hidrocarburilor.

„Înțelegem dependența acută a unor state, în special Slovacia, de această resursă. Dar contăm pe diversificarea treptată a aprovizionării”, a declarat el.

În același timp, Ucraina este pregătită să continue să își îndeplinească obligațiile în temeiul acordului de asociere cu UE și al Tratatului privind Carta Energiei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reamintim că, Ucraina nu intenționează să prelungească acordul de tranzit de gaze cu Rusia, care expiră pe 31 decembrie 2024, acuzând compania rusă Gazprom de încălcarea repetată a promisiunilor și de lipsa de fiabilitate.

Această situație ar putea duce la o reconfigurare radicală a tranzitului de gaz rusesc prin Ucraina sau chiar la oprirea totală a acestuia, pe fondul războiului în curs și a tensiunilor continue dintre cele două țări.

Președintele azer Ilham Aliev și-a exprimat încrederea în rezultatul negocierilor dintre Rusia și Ucraina pentru a asigura continuarea livrărilor de gaze rusești prin Ucraina către mai multe țări europene.

Guvernul ucrainean nu poartă negocieri oficiale privind prelungirea tranzitului gazului rusesc după expirarea actualului acord.

Articolul Premierul Ucrainei: „Nu vom prelungi acordul privind tranzitul gazelor rusești” apare prima dată în Realitatea.md.