Sari la conținut

Premiul Nobel pentru Pace, acordat supraviețuitorilor bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki

  • de

Premiul Nobel pentru Pace în 2024 a fost acordat organizației japoneze Nihon Hidankyo. Membrii organizației sunt supraviețuitorii bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți sub numele de Hibakusha.

„Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Nobel norvegian dorește să sublinieze un fapt încurajator: nicio armă nucleară nu a fost folosită în război de aproape 80 de ani”, afirmă Comitetul Nobel.

Prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace din acest an organizației Nihon Hidankyo, Comitetul Norvegian Nobel dorește să onoreze toți supraviețuitorii bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki care, în ciuda suferinței fizice și a amintirilor dureroase, au ales să folosească experiența lor costisitoare pentru a cultiva speranța și angajamentul pentru pace.

Bombardamentele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki au constat în două atacuri nucleare implicând aruncarea a două bombe atomice, produse de Statele Unite ale Americii, la sfârşitul celui de-al doilea război mondial, asupra a două oraşe din Japonia. La 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca “Little Boy” a fost aruncată deasupra oraşului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca “Fat Man“, a fost detonată deasupra oraşului Nagasaki.

Cu toate că bomba a avut o deviație de aproximativ 2 km, a fost distrus mai mult de jumătate din oraș. Populația orașului Nagasaki a scăzut astfel într-o sutime de secundă de la 422.000 la 383.000 de locuitori: 39.000 de oameni au fost omorâți pe loc, iar peste 25.000 au fost răniți.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Anul trecut Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat activistei iraniene Narges Mohammadi, „pentru lupta sa împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru lupta sa pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți”.

Articolul Premiul Nobel pentru Pace, acordat supraviețuitorilor bombelor atomice din Hiroshima și Nagasaki apare prima dată în Realitatea.md.