Sari la conținut

În fiecare zi este raportat cel puțin un caz de violență sexuală. În realitate, cifra este cu mult mai mare

  • de

În Republica Moldova încă nu există un sistem de colectare de date care să înregistreze toate tipurile de violență. Situația este complicată și de faptul că nu toate victimele abuzului sexual sunt gata să raporteze ceea ce li s-a întâmplat. Unele nu au încredere în organele statului, iar altele sunt stăpânite de frica provocată de situația prin care au trecut.

Prezentă în studiul Rlive TV la emisiunea „Consens Național”, Viorica Țîmbalari, directoarea generală a Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor, a declarat că instituția lucrează la crearea unui sistem de colectare de date pe toate tipurile de violență din toate registrele care există. Potrivit ei, sistemul va fi creat anul viitor și va funcționa conform standardelor internaționale.

„Vom veni cu recomandări către instituții ce și cum trebuie să colecteze pentru a avea statistici cât mai reale. Știm că medicii când identifică un caz de violență sunt obligați să-l raporteze, avem și cazuri raportate la poliție direct, dar deocamdată sistemele noastre nu colectează toate datele pentru a genera rapoarte care să ne ajute să adaptăm politicile la nevoile femeilor”, a afirmat Viorica Țîmbalari.

Psihologa Daniela Dabija, managera telefonului de încredere pentru femei și fete 080088008, a spus că în spatele fiecărei femei abuzate sexual mai există încă cel puțin un viol pe care aceasta nu l-a declarat la poliție. Persoanele abuzate sexual au nevoie de încurajare pentru a denunța un abuz și nu de critici, a adăugat psihologa.

„Uneori femeia vrea să să-i fie validată suferința și să înțeleagă că nu este devină că s-a aflat acolo, că a fost îmbrăcată sau coafată într-un fel. Din păcate, sunt specialiști care intervin în primă linie și întăresc aceste gânduri cu întrebări cum a ajuns acolo, de ce se afla acolo. Mai sunt și critici care i se pot aduce pentru întreținerea altor rapoarte sexuale: de ce atunci au fost benevole, iar acum este forțat. De aici și vine reticență pe care o poate avea o victimă a abuzului sexual față de organele competente care o face să nu mai colaboreze cu acestea”, a menționat Daniela Dabija.

În ultimii zece ani numărul cazurilor de violență a crescut cu aproape zece mii. De la puțin peste șase mii în anul 2013, la aproape 16 mii câte au fost înregistrate anul trecut. Peste cinci sute dintre acestea au fost abuzuri sexuale. Invitatele emisiunii „Consens Național” cred că statisticile nu arată neapărat o înrăutățire a situației, ci mai degrabă o raportare mai bună a cazurilor de violență care s-u produs în ultima perioadă.

Articolul În fiecare zi este raportat cel puțin un caz de violență sexuală. În realitate, cifra este cu mult mai mare apare prima dată în Realitatea.md.