Sari la conținut

Premiul Nobel pentru Economie 2024. Trei experți au dezvăluit motivele inegalității economice între țări

  • de

Premiul Nobel pentru Economie a fost acordat în 2024 la trei economiști, care au explicat de ce unele țări sunt mai bogate decât altele. Este vorba de Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson pentru „înțelegerea diferențelor de prosperitate între națiuni”.

„Reducerea diferenţelor mari de venituri între ţări este una din cele mai mari provocări ale timpului nostru. Laureaţii au demonstrat importanţa instituţiilor sociale în atingerea acestui obiectiv”, a declarat Jakob Svensson, preşedintele Comitetului Nobel pentru Economie.

Premiul este finanţat de Banca Centrală a Suediei, spre deosebire de celelalte premii, care sunt finanţate de Fundaţia Nobel. Valoarea premiului este de 11 milioane de coroane suedeze (1,1 milioane de dolari).

Ceremonia oficială de înmânare a premiilor Nobel se desfăşoară în fiecare an la Stockholm pe 10 decembrie, ziua în care se comemorează moartea lui Alfred Nobel.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul Premiul Nobel pentru Economie 2024. Trei experți au dezvăluit motivele inegalității economice între țări apare prima dată în Realitatea.md.