Sari la conținut

VIDEO Roadele pelerinajelor organizate de Rusia: Un preot vinde cărbuni cu reducere pentru pensionari

  • de

Preoții reveniți din „pelerinajele din Rusia”, care ar fi fost organizate de către fugarul Ilan Șor, s-au apucat de treabă. În satul Dumitreni din raionul Florești, parohul bisericii Serghei Gladuneac oferă bătrânilor din sat câte 300 kilograme de cărbuni, la prețul de un leu pentru un kilogram. Pentru asta trebuie să prezinte buletinul de identitate, scrie tvnord.md.

„Așa a spus preotul că o să ne dea cu 300 de lei, 300 de kilograme la pensionari, doar la pensionari. – Un leu kilogramul. Da, trebuie să dăm buletinul, așa a spus părintele, dar e drept, nu că e drept că eram și eu atunci la biserică atunci când a fost. Mă gândesc să dau „bani”, deodată am fost la îndoieli. – De ce ați fost la îndoieli? Pentru că, mai înainte când ni se dădea ajutoare, niciodată nu ne se cerea pașapoartele.”

Unii enoriași condamnă faptul că preotul din localitate s-a implicat în jocurile politicienilor.

„De 3 zile este această vorbă la noi și văd că părintele scrie acolo. Se înscrie pașaportul, numărul la pașaport. – De ce este necesar numărul la pașaport? Familia și numărul la pașaport, să le dea câte 300 de kilograme și câte un leu kilogramul. Când a venit părintele i-am spus: „Părinte, lucrul acesta nu-i bun”. – La ce vă referiți? Mă gândesc că dacă a fost încolo și gălăgie că a fost la Moscova. – Vă gândiți că cumva că ar fi politic aceasta? Da, parcă așa aș spune. Zicea într-un moment, dar zice: „Ce am eu cu Șor, eu vreau să fac bine pentru bătrâni”.”

Preotul Serghei Gladuneac neagă că acest gest ar avea conotație politică. Întrebat, însă, de ce a început să facă asta imediat ce a revenit de la Moscova, a întrerupt discuția.

Serghei Gladuneac, Parohul bisericii din satul Dumitreni, Florești:

„Jurnalist: Dar de ce este necesar pașaportul? Preot: De a indica că anume persoana dată este pensionar, acolo este scris numai data, luna și anul nașterii și gata, altceva nu este scris. Jurnalist: Dar, dumneavoastră ați fost la Moscova, nu? Preot: Mai multe nu vreau să vorbesc, vseo”.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/PPcgMgs2dKk” muted=”false”]

 

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reamintim, Mitropolia Moldovei s-a pomenit în centrul unui scandal, după ce mai mulți clerici au făcut „pelerinaje” în Rusia. Presa a scris că aceste vizite ar fi plătite de politicianul fugar Ilan Șor.

În încercarea de a opri criticile, Mitropolia Moldovei s-a contrazis în declarații. Inițial, responsabilii din cadrul instituției laice susțineau că nu știu cine finanțează deplasările, apoi au anunțat că Patriarhia Rusiei ar organiza pelerinaje pentru clericii din parohiile cu resurse limitate, oferindu-le oportunitatea de a cunoaște mai bine tradițiile și valorile ortodoxiei ruse.

Mitropolia Moldovei recunoaște că preoții noștri merg în ”pelerinaje” pe banii Rusiei: Inițiativă spirituală

Articolul VIDEO Roadele pelerinajelor organizate de Rusia: Un preot vinde cărbuni cu reducere pentru pensionari apare prima dată în Realitatea.md.