Sari la conținut

(VIDEO) Elevii din Fălești, conectați la viitor cu sprijinul UE: Liceul „Mihai Eminescu” revoluționează educația

  • de

Elevii Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din Fălești beneficiază acum de o educație modernă și inovatoare, datorită proiectelor educaționale finanțate de țări membre ale Uniunii Europene și nu numai. Prin inițiativele „Clasa Viitorului” și „Tekwill în Fiecare Școală”, procesul educațional a fost transformat, oferindu-le copiilor acces la tehnologii de ultimă generație și oportunități unice de învățare.

Noile proiecte, implementate la liceu, aduc multiple beneficii elevilor. „Clasa Viitorului”, finanțate de guvernele Suedie și Marii Britanii, le oferă un mediu inovativ unde învață să construiască roboței și să programeze ozoboți, dezvoltându-și abilitățile practice și creative.

„Consider că în această clasă, în comparație cu celelalte clase pe care le avem, mă simt cel mai comod. Mă simt cel mai bine pentru că, în primul rând, avem tehnologii noi, avem calculatoare. Avem o tablă digitală, care ne-a ușurat viața cu apariția lor. Lecțiile de aici sunt cu mult mai productive și mai interesante”, spune Xenia Gonceariuc, elevă.

Prin laboratorul „Tekwill”, elevii au posibilitatea să exploreze designul grafic, programarea și dezvoltarea web și a aplicațiilor mobile. Acest laborator digital, finanțat de guvernul Suediei și Fondul European pentru Europa de Sud-Est, contribuie semnificativ la formarea lor în domenii esențiale pentru viitorul profesional.

„Aici ne aflăm într-un laborator digital care l-am dobândit prin aplicarea la proiectului „ Tekwill în Fiecare Școală. Suntem mândri că avem acest laborator, pentru că avem un spațiu bine dotat cu echipamente de ultimă generație, unde elevii pot îmbrățișa aceste discipline ale viitorului. Suntem bucuroși și mândri că avem acest la aceste oportunități pentru că chiar este o necesitate în fiecare școală”, a menționat Cristina Calmațui, profesoară de informatică.

Elevii au la dispoziție și laboratoare moderne de fizică și biologie, complet echipate prin proiecte finanțate de Uniunea Europeană. Acestea asigură o educație aplicată, centrată pe fiecare elev, și le oferă posibilitatea de a participa activ la experimente și lucrări practice.

„Suntem membrii ai Clasei Viitorului din 2019. Clasa Viitorului este un spațiu inovativ cu echipamente moderne care ne permit ca lecțiile să fie mult mai atractive, mai interesante. Avem microscoape digitale, avem ozoboți. Eu foarte de îi folosesc ei sunt foarte practici la orele de matematică, ei pot fi folosiți și la orele de fizică. În dependență de creativitatea profesorului”, susține Aliona Danilov, profesoară de matematică și informatică.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/z-3NLVyfREc?si=S680sUhKtgtiI-vG” muted=”false”]

 

„În cadrul proiectului „Reforma învatământului în Moldova”, instituția noastră a beneficiat de tehnic de calcul, materiale didactice pentru laboratoarele de biologie, chimie, fizica utilaj necesar și util în cadrul experimentelor și lucrarilor practice. Deasemenea, am beneficiat de  35 laptopuri, utilizate de cadre didactice și elevi în procesul de învatare-predare-evaluare. Echipamente pentru Centrul de resurse indispensabile în asigurarea unui învățământ incluziv cu abordari individuale și suport necesar în integrarea tuturor copilor”, a conchis Cristina Tambur, directorul LT„ M. Eminescu” Fălești

Cu o investiție totală de peste 1,3 milioane de lei în modernizarea educației, cei aproape 1.400 de elevi de la Liceul „Mihai Eminescu” din Fălești beneficiază acum de o pregătire tehnologică avansată.

Articolul (VIDEO) Elevii din Fălești, conectați la viitor cu sprijinul UE: Liceul „Mihai Eminescu” revoluționează educația apare prima dată în Realitatea.md.