Sari la conținut

Doi membri ai CSM participă la un screening bilateral, în Belgia. S-a discutat și despre evaluarea judecătorilor

  • de

În perioada 15-17 octombrie, la Bruxelles, Belgia, au loc prezentările aferente capitolului 23 „Justiție și drepturi fundamentale”, în cadrul screening-ului bilateral cu Comisia Europeană. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) este reprezentat de membrii Lucia Popescu și Ion Guzun. La eveniment participă ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, dar și Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană.

Capitolul 23 al Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anii 2023 – 2027 cuprinde prevederi referitoare la sistemul judiciar, lupta împotriva corupției, protecția drepturilor fundamentale și drepturilor cetățenilor UE.

„În cadrul evenimentului s-a trecut în revistă legislația relevantă, cariera judecătorilor (accesul în profesie, transferul, promovarea și răspunderea disciplinară), selecția, evaluarea performanței profesionale, încetarea mandatului, provocările și acțiunile pe viitor.

Reprezentanții Comisiei Europene au formulat întrebări referitoare la Strategia de dezvoltare a CSM, numirea și/sau alegerea membrilor în CSM, digitalizarea instanțelor, evaluarea externă a integrității judecătorilor și candidaților în colegiile CSM, procesele și cauzele penale pe rolul instanțelor în care sunt vizați judecătorii, precum și cauzele de rezonanță publică, salarizarea judecătorilor și personalului instanțelor judecătorești, procedurile disciplinare și durata acestora, numirea în funcție și vacanța funcțiilor”, spun reprezentanții CSM.

Capitolul 23 este unul dintre cele mai complexe capitole. Instituțiile judiciare independente, care asigură accesul la justiție și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor sunt esențiale pentru asigurarea unui stat de drept.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Doi membri ai CSM participă la un screening bilateral, în Belgia. S-a discutat și despre evaluarea judecătorilor apare prima dată în Realitatea.md.