Sari la conținut

Dezbateri la RLIVE TV: Tarlev promite gaz ieftin, Vlah s-ar vedea cu Putin, iar Chicu nu va renunța la cetățenia română

  • de

Fostul prim-ministru Vasile Tarlev, care se vrea Președinte al Republicii Moldova, promite cetățenilor gaz ieftin și spune că ar avea deja unele înțelegeri cu furnizori străini. Fosta bașcană Irina Vlah spune că este gata să se vadă cu orice lider mondial, dacă asta va ține de interesele țării noastre, iar Ion Chicu, pe lângă stabilitate și dezvoltarea economiei în țară, spune că nu va renunța la cetățenia română, dacă ajunge în fotoliul de Președinte. Promisiunile au fost făcute în cadrul dezbaterilor organizate de RLIVE TV miercuri seara, 16 octombrie curent.

Jurnalistă: În program ați menționat că veți reduce cu 50 la sută tarifele la gazele naturale, veți reduce tarifele pentru electricitate, comunale. În ce măsură considerați că acestea sunt prerogativele șefului statului și cum concret veți realiza acest lucru? Vasile Tarlev: Prerogativele oricărui demnitar de stat, în special a șefului statului, este bunăstarea și condițiile de trai a cetățenilor. (…) Prețurile de astăzi la resursele energetice afectează dur economia Moldovei și eu, ca șef al statului, sunt obligat să aduc susținere cetățenilor și vă asigur că în maxim doi ani de zile de la momentul intrării în funcție, prețurile la gazele naturale vor fi reduse minim de două ori. Jurnalistă: Cum vreți obține acest lucru? Cu cine veți negocia? Vasile Tarlev: Prin relații și experiență, având furnizori din mai multe țări ale lumii. Deja avem înțelegerea preventivă și sunt gata să le realizez, nu în zădar am spus, două luni”, a declarat Vasile Tarlev, candidatul Partidului „Viitorul Moldovei” la prezidențiale.

„Jurnalistă: Doamna Vlah în anul 2014 a fost o susținătoare activă a referendumului care a fost organizat în Găgăuzia. Referendumul în urma căruia, cetățenii din Găgăuzia, aproximativ 98 la sută au votat pentru aderarea regiunii la Rusia-Belarus-Kazahstan, acel referendum a fost nevalid și nerecunoscut de autoritățile constituționale. Cum vede astăzi doamna Vlah relația cu Federația Rusă? Reprezentant „Irina Vlah”: Atât Federația Rusă, cât și Statele Unite sunt văzute de doamna Vlah ca parteneri externi strategici pentru a dezvolta economia țării noastre. Jurnalistă: Doamna Vlah ar accepta o întrevedere cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin sau nu cunoașteți? Reprezentant „Irina Vlah”: Doamna Vlah, dacă asta va ține de interesele țării noastre, va accepta întâlniri cu oricare din liderii mondiali pentru a aduce plus valoare dezvoltării țării noastre”, a menționat Diana Rosipanu, reprezentantul candidatei independente Irina Vlah la prezidențiale.

„Jurnalistă: Domnule Chicu, din câte cunoaștem, Dvs. dețineți cetățenia statului roman. La depunerea jurământului, din câte eu știu, cetățenii care obțin cetățenia română jură să apere interesele naționale ale statului respectiv. Dumneavoastră, din calitate de șef de stat, veți recurge la procedura de cedare a cetățeniei sau veți acționa având cetățenie dublă? Ion Chicu: O fi când depui jurământul pentru cetățenia româniei. Eu zic o fi, pentru că dacă avea să îl depun, îl știam cu siguranță. Eu am obținut cetățenia României în 2001, când se oferea conform altui Regulament și altei Legi. Nu era jurământul atunci. (…) Am fost ministru al Finanțelor al Republicii Moldova, am fost Prim-ministru al Republicii Moldova. Este în Republica Moldova vreun cetățean care mă poate suspecta pe mine că am servit altui stat decât Republica Moldova, inclusiv celuia care dețin cetățenie? Eu cred că nu. Jurnalistă: Am înțeles, deci în calitate de șef de stat nu veți renunța la cetățenia română? Ion Chicu: Cu siguranță”, a conchis Ion Chicu, candidatul PDCM la alegerile prezidențiale.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că în cursa pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova s-au înscris 11 candidați.

Articolul Dezbateri la RLIVE TV: Tarlev promite gaz ieftin, Vlah s-ar vedea cu Putin, iar Chicu nu va renunța la cetățenia română apare prima dată în Realitatea.md.