Sari la conținut

Politico: „Flota fantomă” a Rusiei lasă scurgeri de petrol în întreaga lume

  • de

O investigație comună realizată de Politico și grupul jurnalistic non-profit SourceMaterial a dezvăluit cel puțin nouă cazuri în care navele „flotei fantomă” rusești au lăsat scurgeri de petrol în apele globale începând din 2021.

Jurnaliștii au folosit imagini din satelit de la ONG-ul SkyTruth și le-au combinat cu date privind transportul maritim de la compania de analiză a pieței Lloyd’s List și platforma de mărfuri Kpler. Ei au descoperit scurgeri de petrol asociate cu „flota din umbră” a Federației Ruse în diferite părți ale lumii – din Thailanda până în Vietnam, Italia și Mexic.

De asemenea, aceste petroliere treceau prin coridoare de transport maritim aglomerate, cum ar fi Marea Roșie și Canalul Panama. Aceasta înseamnă că, în cazul unui accident grav, rutele comerciale internaționale ar putea fi întrerupte.

Ministrul suedez de externe, Maria Malmer Stenergard, a declarat publicației că navele reprezentau un „risc semnificativ” pentru mediul marin, iar cazurile identificate de jurnaliști ilustrează acest lucru.

Rusia fiind supusă sancțiunilor occidentale, un număr tot mai mare de petroliere transportă ilegal petrolul său în întreaga lume, riscând să creeze un potențial dezastru ecologic.

Potrivit sursei citate, Moscova a organizat o „flotă fantomă” de peste 600 de petroliere, ai căror proprietari sunt adesea ascunși prin intermediul unor societăți fantomă, și a folosit-o pentru a eluda plafonul de preț de 60 de dolari pe baril impus de G7. Iranul și Venezuela folosesc, de asemenea, această tactică în scopuri similare.

Nu numai că aceste nave sunt fragile și în mare parte nereglementate, dar adesea nu sunt nici asigurate. În cazul unei scurgeri sau al unei deversări mai grave, ar fi dificil pentru guverne să le tragă la răspundere.

Reamintim că, la 24 iunie, Consiliul UE a anunțat noi sancțiuni împotriva petrolierelor care fac parte din „flota fantomă” a Federației Ruse.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Politico: „Flota fantomă” a Rusiei lasă scurgeri de petrol în întreaga lume apare prima dată în Realitatea.md.