Sari la conținut

Spania, la un pas de reintroducerea măștilor de protecție COVID. De ce nu se înțeleg autoritățile

  • de

Strategia împotriva virușilor de iarnă este încă în aer în Spania, din cauza lipsei de acord între autorități. În timp ce ministerul Sănătății vrea o strategie de abordare similară cu cea folosită pentru COVID, Comisia de Sănătate Publică întrunită joi, 17 octombrie, nu a fost de acord.

Ministerul Sănătății a decis începând de miercuri utilizarea obligatorie a măștilor faciale în spitale și centre de sănătate din cauza escaladării infecțiilor cu gripă. După câteva ore, comunitățile s-au opus măsurii în cadrul unui Consiliu Interteritorial extraordinar al Sistemului Național de Sănătate și au optat pentru recomandare.

O nouă ședință a Comisiei de Sănătate Publică ar trebui să aibă loc înainte de sfârșitul lunii.

Cu toate acestea, directorul de sănătate publică din Madrid, Elena Andradas, susține că este un proiect care trebuie să includă „mai multe criterii tehnice”.

„În plus, el emană o anumită nostalgie față de măsurile impuse în timpul pandemiei, măștile obligatorii, concediile medicale, restricționarea vizitelor la centrele sociale și de sănătate. Și directorii, indiferent de culoarea politică, au fost de acord că este o propunere care poate fi îmbunătățită din punct de vedere tehnic. În momentul de față nu ne aflăm într-o situație atât de urgentă încât să trebuiască să aprobăm un document care poate fi în mod clar îmbunătățit din punct de vedere tehnic”, susține Elena Andradas, pentru el pais.

Documentul supus dezbaterii propune stabilirea unor praguri bazate pe rata de incidență, spitalizare, ocuparea paturilor sau admiterea în terapie intensivă, ceea ce este stabilit de sistemul de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute din Spania (SiVIRA), registrul proceselor de incapacitate temporară (TI), instrumentele de control al apelor reziduale, sistemul de monitorizare zilnică a mortalității (MoMo), sistemul de informare privind vaccinarea (SIVAMIN) și informațiile privind capacitatea de îngrijire și ocuparea spitalelor în comunități.

Pe măsură ce indicatorii cresc, recomandările vor fi extinse. Practic, toate recomandările strategiei sunt doar atât, recomandări. Aceasta propune doar „evaluarea utilizării obligatorii” a măștilor în centrele de sănătate în „situații specifice”, atunci când „vulnerabilitatea o determină”.

Planul se dorește a fi un răspuns la saturarea centrelor de sănătate care are loc în fiecare an din cauza virusurilor respiratorii de iarnă.

În campania de anul trecut, ministerele sănătății din comunitățile guvernate de Partidul Popular au cerut mai multă planificare din partea ministerului.

În ianuarie anul trecut, la apogeul vârfului de infecții, ministerul condus de Mónica García a impus utilizarea obligatorie a măștilor în centrele de sănătate, o măsură care a fost foarte contestată de majoritatea autorităților regionale.

Ideea din spatele acestui document a fost tocmai de a stabili praguri clare care să stabilească momentul în care trebuie luate măsuri specifice pentru a preveni răspândirea bolii, susține publicația citată.

Articolul Spania, la un pas de reintroducerea măștilor de protecție COVID. De ce nu se înțeleg autoritățile apare prima dată în Realitatea.md.