Sari la conținut

Ucraina neagă că intenționează să dezvolte arme nucleare: Nu există alternative în afară de NATO

  • de

Ministerul ucrainean de Externe a respins recent, printr-un comunicat, afirmațiile sugerate de publicația germană BILD, conform cărora Ucraina ar avea intenții de a dezvolta arme de distrugere în masă.

În comunicat, Ministerul a subliniat că „dezminţim în mod oficial insinuările din surse anonime din publicaţia BILD despre presupusele planuri ale Ucrainei de a dezvolta arme de distrugere în masă”, reafirmând angajamentul său față de Tratatul de neproliferare (NPT) și reamintind că Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear la momentul dobândirii independenței de Uniunea Sovietică, informează vineri EFE, potrivit digi24.ro.

Declarația a fost făcută după ce un jurnalist de la BILD a menționat că o sursă oficială ucraineană anonimă ar fi afirmat că Ucraina este pregătită să înceapă dezvoltarea de arme nucleare în câteva săptămâni pentru a se apăra împotriva Rusiei, potrivit Ukrainska Pravda.

În aceeași zi, președintele Volodimir Zelenski a declarat că i-a comunicat fostului președinte american Donald Trump, în cadrul unei întâlniri recente la New York, că Ucraina ar putea fi nevoită să dezvolte arme nucleare dacă nu va fi acceptată în NATO.

Ulterior, Zelenski a clarificat că nu a afirmat vreodată că administrația sa se pregătește „să creeze arme nucleare sau ceva similar”.

Președintele a mai amintit că Ucraina a primit promisiuni scrise în Memorandumul de la Budapesta, care garantau integritatea sa teritorială în schimbul renunțării la armele nucleare deținute în urma perioadei de apartenență la URSS.

„Aceasta înseamnă că (Memorandumul de la Budapesta) nu este o umbrelă foarte bună pentru securitatea noastră. De aceea am spus că nu există alternative în afară de NATO. Acesta a fost semnalul meu. Dar nu vrem să creăm arme nucleare”, a subliniat președintele ucrainean.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Ucraina neagă că intenționează să dezvolte arme nucleare: Nu există alternative în afară de NATO apare prima dată în Realitatea.md.