Sari la conținut

Ediție specială la RLIVE TV. Președinta CEC, Angela Caraman, invitată la emisiunea „Realitatea te privește”

  • de

Alegătorii sunt chemați la urne duminică, 20 octombrie, pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale, 11 candidați luptă pentru a câștiga mandatul de șef de stat și referendumul de schimbare a Constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Alegerile președintelui reprezintă cel de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Cetățenii cu drept de vot mai sunt așteptați să aleagă drumul pe care își doresc să-l urmeze R. Moldova. Prin organizarea referendumului republican constituțional se propune completarea Legii Supreme cu două alineate noi, prin care se reconfirmă identitatea europeană a poporului și ireversibilitatea parcursului european al țării. Alegătorul va răspunde cu „da” sau „nu” la întrebarea: „Susțineți pentru modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană?”.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil, la el trebuie să participe cel puțin o treime din numărul de persoane înscrise în listele electorale. Legea se consideră adoptată dacă au ales opțiunea „da” majoritatea cetățenilor care au participat la referendum. Nu există turul doi. Comisia Electorală Centrală va prezenta Curții Constituționale un raport privind rezultatele referendumului, care la rândul său, în termen de 10 zile, va confirma sau va infirma printr-o hotărâre rezultatele plebiscitului.

Ce a mai rămas de făcut pe ultima sută de metri înaintea alegerilor, care sunt măsurile de ultimă oră luate la nivelul CEC, ce noutăți prezintă aceste alegeri și cum arată tabloul candidaților pentru funcția de președinte al R. Moldova și referendumul constitutional? Ce trebuie să știm despre securizarea voturilor, posibilitatea furtului voturilor și posibilele atacuri informatice?

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Vă invităm să urmăriți o ediție specială a emisiunii „Realitatea te privește”, vineri, 18 octombrie, începând cu ora 21:00, la RLIVE TV. Invitata jurnalistei Valentina Ursu este Angela Caraman, președinta Comisiei Electorale Centrale.

Articolul Ediție specială la RLIVE TV. Președinta CEC, Angela Caraman, invitată la emisiunea „Realitatea te privește” apare prima dată în Realitatea.md.