Sari la conținut

Votul prin corespondență pentru prezidențiale și referendum, încheiat! Numărul de buletine recepționate de la alegători

  • de

Funcționarii electorali au recepționat peste 1300 de plicuri cu opțiunile exprimate pentru referendum și prezidențiale, de la alegătorii care au ales să voteze prin poștă. Trimiterile primite de către secțiile de votare de la ambasadele noastre din Canada, Suedia și Statele Unite ale Americii după 17 octombrie, ora locală 18:00, vor fi declarate nevalabile.

Precizările au fost făcute de președinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angela Caraman, în cadrul unui briefing de presă. Funcționara a precizat că diferența dintre plicurile expediate și cele recepționat este de circa 400.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În caz că se va desfășura și turul doi al prezidențialelor, conaționalii din Finlanda, Norvegia, Islanda, SUA, Canada și Suedia vor putea trimite plicurile cu opțiunile lor de vot imediat ce Comisia Electorală Centrală va anunța care dintre cei 11 candidați au acces. Conform legislației naționale, turul doi al alegerilor se desfășoară la două săptămâni după primul tur.

Aproape 2000 de cetățeni moldoveni din SUA, Canada, Finlanda, Suedia, Norvegia și Islanda s-au înregistrat pentru a vota prin corespondența, în cadrul unui proiect pilot, demarat de către autoritățile de la Chișinău. Pe 5 octombrie, reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe anunțau despre expedierea plicurilor către destinatari.

Coletele trimise buletinele de vot pentru turul I al prezidențialelor, eventualul tur II și referendumul privind integrarea europeană. După exprimarea opțiunii de vot, moldovenii din cele șase state unde se testează procedura urma să transmită plicurile preplătite la misiunile diplomatice ale țării noastre din SUA, Canada și Suedia.

Articolul Votul prin corespondență pentru prezidențiale și referendum, încheiat! Numărul de buletine recepționate de la alegători apare prima dată în Realitatea.md.