Sari la conținut

Atenție la consumul de ciuperci! În doar câteva săptămâni, peste 150 persoane s-au intoxicat cu acest produs

  • de

În ultima perioadă, în țara noastră se atestă o sporire a numărului de intoxicaţii cu ciuperci, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP). În doar primele săptămâni ale lunii octombrie, peste 150 persoane s-au intoxicat cu acest produs.

Specialiștii spun că în special copiii prezintă un grup vulnerabil, expus unui risc sporit de îmbolnăvire, din cauza particularităților de vârstă, alimentație, igienă personală. 

De la începutul acestei luni, la Punctul Focal al ANSP, au fost raportate 103 cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 154 de persoane, dintre care 14 copii. Cele mai multe dintre acestea, au avut loc în Chișinău, Hîncești, Orhei, Florești, Călărași, Strășeni, Edineț”, potrivit ANSP.

Specialiștii în sănătate publică spun că în total, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 177 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu 263 de persoane afectate, dintre care 26 copii.

Pe parcursul anului trecut, în total, au fost raportate 42 de cazuri de intoxicații cu ciuperci, cu afectarea a 48 de persoane dintre care șase copii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În context, ANSP îndeamnă moldovenii să evite:

procurarea ciupercilor din locuri de comerț spontan (ambulant, de pe marginea drumului);
colectarea ciupercilor din locuri unde s-au administrat pesticide şi ierbicide;
colectarea ciupercilor în găleți, pungi de plastic sau saci, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea rapidă a ciupercilor, inclusiv a piciorului ciupercilor, complicând semnificativ, în primul rând, sortarea lor, iar ca rezultat – eventuala pătrundere a unor părți din ciupercile otrăvitoare în masa generală de ciuperci culese, și, în al doilea rând, la prelucrarea ulterioară a ciupercilor;
colectarea ciupercilor necunoscute și cele bătrâne cu larve;
gustarea ciupercile în timpul recoltării;
păstrarea ciupercile la cald, deoarece ele sunt un produs perisabil.

Articolul Atenție la consumul de ciuperci! În doar câteva săptămâni, peste 150 persoane s-au intoxicat cu acest produs apare prima dată în Realitatea.md.