Sari la conținut

„MoldAlert” ar putea funcționa în Moldova din 2026. Șeful IGSU: Toți abonații ar putea fi înștiințați în 10 secunde

  • de

Sistemul MoldAlert ar putea funcționa în Republica Moldova începând cu anul 2026. Declarațiile au fost făcute de către șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Alexandru Oprea, la postul național de Radio. Potrivit oficialului, programul va fi similar celui care funcționează în statele membre ale Uniunii Europene.

Cetățenii vor primi notificări pe telefonul mobil, însă nu vor utiliza tehnologia SMS. Acestea vor ajunge concomitent la toți utilizatorii, în cazul unor situații de urgență, fenomene meteo extreme sau alte pericole.

Mesajele care vor veni pe telefon nu vor utiliza tehnologie SMS, dar vor fi mesaje în același timp către toți utilizatorii. Estimările ne arată că în acoperirea 5G de pe teritoriul Republicii Moldova, toți abonații ar putea fi înștiințați de la 8 până la 10 secunde. Noi vorbim despre un sistem foarte performant și mesajele care vor veni vor conține diferite informații, inclusiv ne propunem să trimitem și recomandări pe care cetățenii urmează să le realizeze.

În acest sistem vrem să conectăm mai multe instituții ca să devină cu adevărat universal. Deci, fenomenele meteorologice extreme vor putea fi înștiințate de către SHS, evenimentele legate de ordinea publică vor putea fi înștiințate de către colegii de la poliție, evenimentele periculoase legate de mediu de instituțiile specializare. Deci, în funcție de natura evenimentului să putem utiliza unu și același sistem pentru toate tipurile de risc”, a declarat Oprea pentru Radio Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

După ce sistemul va fi funcțional, autoritățile vot lansa o campanie de informare, pentru ca populația să fie pregătită să utilizeze noul instrument. Pentru realizarea proiectului, sunt necesare circa 400.000 de euro, circa 92% din mijloacele financiare fiind contribuția partenerilor externi.

Articolul „MoldAlert” ar putea funcționa în Moldova din 2026. Șeful IGSU: Toți abonații ar putea fi înștiințați în 10 secunde apare prima dată în Realitatea.md.