Sari la conținut

Cinci țări NATO își unesc eforturile pentru dezvoltarea unei rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune

  • de

Un subiect considerat aproape tabu în Franța revine în aceste zile în discuție: dezvoltarea unui proiect mai amplu pentru o rachetă sol-sol cu rază lungă de acțiune. Această temă este sensibilă deoarece, conform normelor militare franceze, discuțiile despre „descurajarea convențională” nu sunt considerate adecvate pentru o putere nucleară, așa cum subliniază publicația militară Open360, transmite digi24.ro.

Franța are de asemenea în vedere dezvoltarea unei capacități de atac cu rază lungă printr-un proiect comun împreună cu Italia, Germania și Polonia, având deja o declarație de intenție semnată în iulie anul trecut, în cadrul summitului NATO de la Washington. Recent, Londra s-a alăturat acestui demers.

Proiectul militar, denumit ELSA (European Long-range Strike Approach), urmărește să fie „cât mai cuprinzător posibil” pentru a răspunde nevoilor operaționale, conform declarațiilor ministrului francez al forțelor armate, Sébastien Lecornu. Acesta a subliniat și importanța laturii bugetare, evidențiind oportunitatea de a amortiza costurile.

„Subiectul rachetelor cu rază lungă sau foarte lungă de acțiune este încă un tabu pentru francezi, deoarece, de fapt, nu ai voie să vorbești despre descurajarea convențională atunci când ești o putere armată. Dar, în cele din urmă, am rupt acest tabu în urmă cu câteva luni, când am spus: chiar și o putere armată trebuie să își susțină descurajarea nucleară cu un sistem de descurajare convențională sau, în orice caz, cu forțe convenționale substanțiale”, a explicat el.

Fiind o putere nucleară, Franța consideră necesară dezvoltarea unei astfel de capacități, deși aceasta nu este prevăzută în Legea de planificare militară 2024-2030, care menționează doar înlocuirea sistemului LRU existent.

În cadrul unei audieri în Adunarea Națională a Franței pe 15 octombrie, generalul Thierry Burkhard, șeful Statului Major al Apărării, a susținut această viziune, indicând raza de acțiune pe care ar trebui să o aibă noua rachetă.

Aceeași problemă este discutată și în Regatul Unit, care a decis să se alăture inițiativei ELSA fără a aștepta concluziile revizuirii strategice a apărării și securității demarată în iulie anul trecut.

John Healey, ministrul britanic al Apărării, a anunțat pe 17 octombrie, la Bruxelles, că „Regatul Unit se va angaja în programul de rachete cu rază lungă de acțiune, împreună cu Germania, Franța, Polonia și alte țări”.

El a adăugat că programul „face parte dintr-un efort al NATO de a-și consolida propria descurajare și protecția Europei”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Cinci țări NATO își unesc eforturile pentru dezvoltarea unei rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune apare prima dată în Realitatea.md.