Sari la conținut

VIDEO Încălcări la primele ore ale dimineții. Promo-LEX: Au fost înregistrate 34 de incidente

  • de

Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie 2024 constată că până la ora 09:00 Misiunea a recepționat 173 semnalări de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 34 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX la ora respectivă.

Printre incidente: pliante și bannere cu mesaje electorale despre referendum, afișe cu candidați înregistrați în cursa pentru prezidențiale văzute în apropierea secțiilor de votare. În total, este vorba de șapte cazuri de acest gen.

SV 35/6, Taraclia: În incinta SV era prezent un pliant cu privire la referendumul constituțional. La sesizarea membrilor BESV, aceștia au înlăturat materialul.
SV 01/298 Chișinău, Trușeni: În incinta SV, pe lângă drapelul comunei Trușeni, este prezent și drapelul Uniunii Europene.
SV 16/31, Edineț, Fetești: Pe panoul de informare a primăriei au fost constatate materiale electorale cu privire la referendumul constituțional.
SV 6/18, Briceni, Corjeuți: Înainte de deschiderea secției, în preajma SV au fost observate plasate materiale electorale cu îndemn electoral pentru o opțiune la referendumul constituțional. Membrii BEVS au înlăturat afișul.
SV 1/18, Chișinău, Botanica: Vizavi de SV a fost observat un pliant cu mesaj electoral în privința referendumului constituțional.
SV 16/2, Edineț: În preajma SV a fost observat un banner cu informație electorală privind subiectul referendumul constituțional.
SV 16/2, Edineț: În afara SV a fost observat un afișaj electoral cu un candidat la alegerile prezidențiale. Materialul se afla la aproximativ 70 m de SV. Președintele BESV a comunicat că acesta va fi înlăturat imediat.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Potrivit observatorilor, din totalul de 614 de secții monitorizate la deschidere, 86 au fost deschise puțin mai devreme sau după ora 07:00. Totodată, în cel puțin 121 secții nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea imnului și afișarea drapelului de stat. 

Majoritatea observatorilor Promo-LEX au evaluat prestația membrilor BESV în procesul de deschidere ca fiind bună și foarte bună (98.7%). Membrii BESV au fost cooperanți și au pus la dispoziție informația solicitată în 99.5% din cazuri. 

Articolul VIDEO Încălcări la primele ore ale dimineții. Promo-LEX: Au fost înregistrate 34 de incidente apare prima dată în Realitatea.md.