Sari la conținut

Alegători cu flori galbene, observatori intimidați și vot pentru bani, câteva din constatările Promo-LEX

  • de

În ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului, neregulile s-au ținut lanț, potrivit constatărilor făcute de Asociația Promo-LEX. Potrivit unui comunicat emis presei, printre cele mai grave și frecvente – fotografierea buletinelor de vot. Totuși, observatorii au întâmpinat și alte situații care contravin Legii.

De exemplu, la Comrat, secretul votului pentru câțiva alegători nu a fost asigurat chiar de funcționarii electorali.

„Membrii BESV, care s-au deplasat la azilul de bătrâni din Comrat, nu au asigurat secretul votului. Ei au sosit fără cabină. Astfel cel puțin 25 de alegători au votat fără să fie asigurat secretul votului, iar în unele cazuri ștampila era aplicată fără manifestarea intenției exacte a alegătorului, de persoana care îi asista – medicul. Au existat reacții din partea unor alegători”.

Tot în UTAG, într-o altă localitate, la o secție de votare, fiica, din cabina alăturată, îi oferea mamei indicații despre pentru cine și ce opțiune să voteze. Iar la Soroca, în satul Bădiceni, membrii BESV au fost cu urna mobilă la internatul din sat, acolo unde unul din alegători pe nume Aliona a însoțit două persoane în cabina de vot. În hol, lângă ușă altă persoană a strigat “Aliona pe Maia Sandu să voteze”, s-a referit la cei pe care îi ajută.

S-au oferit și bani contra unui vot, mai anunță Promo-LEX.

SV 29/46 Soroca, Racovăț. Pe parcursul zilei, periodic în SV intră o persoană neautorizată (reprezentant al BP Victorie) și discută/colectează informații de la reprezentantul PR aflat în incinta SV. Președinta SV i-a făcut observație că nu este permisă prezența acestuia fără acreditare decât pentru a vota. Totuși, periodic acesta revine pentru obținerea informației urmărite.

SV 15/4, Dubăsari, Coșnița. La 17:10, lângă intrarea în SV, a fost observat un grup de 5-7 cetățeni, discutând despre recompense bănești: „Nouă ni s-a spus că o să ne plătească mâine, dar poate la final de săptămână. Să fiți atenți cum votați”. OTS nu a auzit suma de bani despre care se discuta, nici cine dintre candidați le-a promis recompensa. Deși președinta BESV a fost conștientă de situație, votul nu a fost restricționat. Membrii BESV au fost, însă, mai atenți pentru a preveni orice fraudă.

SV 14/6 Drochia. Potrivit declarațiilor Președintelui BESV, un membru BESV a înmânat unei persoane o sumă de 40 lei și o listă. Un alt membru a observat și anunțat președintele biroului. Cazul a fost documentat de către poliție și s-a adeverit că acei bani erau pentru a se duce la biserică. Totodată a fost anunțată și CECE II, care au făcut o ședință și s-a hotărât că acel membru să fie înlăturat din secție.

SV 37/39, Stânga Nistrului. În jurul orei 15:45 , la parcarea din apropierea SV a fost observat un autoturism în care se aflau 5 persoane. Aceste persoane întâmpinau alegătorii, le arătau direcția SV și alte indicații. În timp ce se salutau și își strângeau mâinile se transmiteau bani. Autoturismul se afla de mai mult timp in parcare”.

În Italia, Rimini, potrivit Promo-LEX, la 18:15 a intrat o doamnă în secția de votare cu o floare galbenă în mână și a repetat de vreo trei ori că votează Maia Sandu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Iar la Leova, la 17:00, a fost raportat faptul că președinta BESV a intimidat observatorul Promo-LEX, declarându-i acestuia că atunci când raportează un incident, acesta trebuie să se consulte cu ea. Aceasta l-a numit copil cu stea în frunte, și mai multe afirmații care ar avea concluzie faptul ca îmi permit prea multe, intimidând observatorul.

Articolul Alegători cu flori galbene, observatori intimidați și vot pentru bani, câteva din constatările Promo-LEX apare prima dată în Realitatea.md.