Sari la conținut

Liderii români salută rezultatele alegerilor din Republica Moldova! Mesajele lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu

  • de

Liderii români au transmis mesaje de felicitare cetățenilor Republicii Moldova, după prezidențialele și referendumul de pe 20 octombrie. Președintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu și speakerul Nicolae Ciucă au reiterat importanța parcursului nostru european.

Totodată, oficialii români au menționat că este important să fie acordat sprijin pentru Maia Sandu în turul doi al prezidențialelor. În opinia lor, Rusia are influență în regiune prin intermediul propagandei, însă cetățenii au dat dovadă de viziuni și aspirații europene.

„Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea doamnei președinte Maia Sandu și a valorilor democratice. Destinul Moldovei trebuie decis doar de cetățenii săi”, a menționat președintele Iohannis.

Nicolae Ciucă a calificat votul la limită pentru referendum drept un pas important făcut de Moldova spre UE. În același timp, Ciucă a apreciat rezultatul Maiei Sandu în primul tur al prezidențialelor.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Rezultatul extrem de strâns al votului la referendum arătă însă forța de manipulare a propagandei ruse. E limpede că Rusia continuă agresiunea hibridă asupra Europei și în special asupra Estului Europei”, a menționat președintele Senatului român.

Șeful Guvernului de la București consideră că guvernarea de la Chișinău a făcut față provocărilor rusește. Potrivit lui, deși a fost „pe muchie de cuțit”, referendumul reprezintă dovada că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană.

„Felicitări tuturor cetățenilor moldoveni care au rezistat în fața presiunilor incredibile ale Moscovei și au reușit să își ducă țara de partea bună a istoriei. Rezultatul pe muchie de cuțit de la referendumul pentru integrarea în Uniunea Europeană este o dovadă că trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a convinge și cetățenii din provincie și zonele rurale, unde Rusia are mai multă eficiență propagandistică, că viitorul Republicii Moldova este doar către Vest”, a transmis premierul Ciolacu.

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan a menționat că rezultatul referendumului din Republica Moldova „reprezintă o victorie clară pentru cetățenii săi și pentru viitorul european al țării, în ciuda încercărilor Rusiei de a destabiliza procesul democratic”. 

Articolul Liderii români salută rezultatele alegerilor din Republica Moldova! Mesajele lui Iohannis, Ciucă și Ciolacu apare prima dată în Realitatea.md.