Sari la conținut

VIDEO Consens Național: Scorul redus de la referendum se datorează lipsei de coeziune între partidele proeuropene

  • de

Partidul de guvernământ nu a reușit să coaguleze societatea în jurul ideii de integrare europeană, iar rezultatele referendumului constituțional arată că formațiunea a neglijat importanța acestui fapt. Declarațiile aparțin fostei vicepreședinte a Comisiei parlamentare pentru politică externă, Vitalia Pavlicenco.

Prezentă în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, fosta deputată a menționat că societatea moldovenească rămâne divizată și nu este pregătită deocamdată pentru coeziune în jurul un proiect major.

„Aderarea la Uniunea Europeană este un efort comun, coagulat, unit și mobilizator. Din păcate, în Republica Moldova nu s-a produs o polarizare pe principiul pro vest și acest referendum a arătat că cei cate puteau fi nucleul, mă refer la partidul de guvernământ, au neglijat importanța acestui fapt și coeziunea în interiorul partidei pro vestice nu s-a produs”, a menționat Vitalia Pavlicenco.

Și Ion Harghel, fondatorul proiectului media „Radar Politic” a afirmat că scorul la limită se datorează lipsei de coordonare în rândurile partidelor care susțin integrarea europeană. Potrivit lui, însușirea ideii de către un partid politic a creat confuzie la nivel de societate.

„Acest proces a început cu stângul. Probabil trebuia organizat în mod diferit și nu asumat doar de o singură forță politică, dacă vorbim de un consens național trebuia din start să se discute, să fie un start comun al tuturor partidelor, o platformă largă. Dacă s-ar fi făcut acești pași astăzi am fi vorbit de un scor mai mare”, a mai spus Ion Harghel.

Referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a trecut cu o diferență mai mică de un procent între opțiunile „Da” și „Nu”. 50,46 la sută dintre participanții la plebiscit au răspuns afirmativ la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Sondajele publicate pe durata campaniei electorale dădeau o susținere de aproape 60 la sută pentru modificarea Constituției, fapt confirmat și de unii analiști politici.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul VIDEO Consens Național: Scorul redus de la referendum se datorează lipsei de coeziune între partidele proeuropene apare prima dată în Realitatea.md.