Sari la conținut

VIDEO Comentatori: „Republica Moldova nu are experiență în organizarea referendumurilor, ar trebui făcute mai des”

  • de

Majoritatea referendumurilor organizate în Republica Moldova au fost compromise din cauza numărului mic de alegători care s-au prezentat la urne, prin ignorarea rezultatelor sau folosirea acestora în scopuri politice. Concluziile aparțin invitaților emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV de luni, 21 octombrie curent.

Potrivit lui Ion Harghel, fondatorul proiectului media „Radar Politic”, faptul că referendumul de duminică, 20 octombrie, a trecut, demonstrează că moldovenii se pot uni când vine vorba de interes național. El a menționat că atât cetățenii, cât și autoritățile au nevoie de mai multă experiență în organizarea consultărilor publice.

„Probabil că ar trebui să organizăm mai des referendumuri pe diferite subiecte, pentru aderare la NATO, unire cu România. Ca să fie un exercițiu democratic cunoscut mai bine de următoarele generații cu drept de vot. În Elveția sunt organizate câteva referendumuri pe an pe tot felul de subiecte”, a mai spus Ion Harghel.

Prezentă în studioul Rlive TV, fosta vicepreședintă a Comisiei parlamentare pentru politică externă, Vitalia Pavlicenco, este de părere că subiectul referendumului a fost folosit de actuala guvernare în interes propriu, fapt respins de unii cetățeni.

„În loc să eviți lucrurile care ar putea fi prea colțuroase că să nu divizeze societatea, tu introduci un sâmbure de neîncredere care prea devreme a fost aruncat în solul basarabean și iată oamenii s-au prins că este un tertip, o șmecherie și și-au pierdut încrederea”, a subliniat fosta deputată.

Tot în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV, cei doi invitați au mai declarat că partidul de guvernământ nu a reușit să coaguleze societatea în jurul ideii de integrare europeană, iar rezultatele referendumului constituțional arată că formațiunea a neglijat importanța acestui fapt.

Referendumul privind modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană a trecut cu o diferență mai mică de un procent între opțiunile „Da” și „Nu”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul VIDEO Comentatori: „Republica Moldova nu are experiență în organizarea referendumurilor, ar trebui făcute mai des” apare prima dată în Realitatea.md.