Sari la conținut

Regele Charles și regina Camilla au încheiat turneul de vizite în Australia cu cârnăciori la un barbecue uriaş

  • de

Regele Charles al III-lea şi regina Camilla au încheiat marți, 22 octombrie curent, turneul lor australian, printr-o deplasare la Sydney. Cei doi monarhi au participat, printre altele, la un barbecue uriaş supervizat de cîștigătorul „MasterChef Australia”. Turneul desfășurat în Australia a fost prima călătorie de lungă durată în străinătate a monarhului britanic după diagnosticarea sa cu cancer la începutul acestui an, informează AFP, citată de Agerpres.

Mii de oameni s-au strâns în timpul după-amiezii în faţa clădirii emblematice a Operei din Sydney în speranţa de a-l întâlni pe suveranul Regatului Unit.

Decorat cu titlul onorific de amiral al marinei australiene în weekendul trecut, regele Charles al III-lea a inspectat o flotilă de distrugătoare înzestrate cu lansatoare de rachete şi vânătoare de mine din zonele costiere.

Fanfare militare au intonat imnul britanic, „God Save The King”, înaintea unei defilări aeriene a unor elicoptere şi avioane de vânătoare deasupra portului local.

Regele Charles a participat, tot marți, și la un barbecue uriaş organizat în periferia estică a metropolei Sydney, Parramatta, un cartier multicultural unde locuiesc importante comunităţi chineze şi indiene şi care susţin în mod tradiţional destul de puţin monarhia.

[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=PHMDVYliJ2U&t=116s&ab_channel=ABS-CBNNews” muted=”false”]

Evenimentul a fost supervizat de învingătorul emisiunii-concurs pe teme culinare „MasterChef Australia”.

Regele Charles și-a scurtat turneul de şase zile în Australia, ţară în care este şeful statului, pentru a nu complica perioada sa de convalescenţă medicală.

Suveranul britanic, în vârstă de 75 de ani, a cărui boală a fost diagnosticată în urmă cu opt luni, nu a dezvăluit niciodată în mod public tipul de cancer de care suferă.

Marţi după-amiază, el s-a deplasat la un spital şi laborator de cercetare din Sydney, Institutul australian Melanoma, specializat în studii asupra cancerului de piele, unde a stat la  căpătâiul unor pacienţi care suferă de cancer și s-a întâlnit cu doi renumiţi medici.

Anual, mii de australieni sunt diagnosticaţi cu un cancer de piele, ceea ce îi determină pe oamenii de ştiinţă din această ţară să dezvolte o serie de noi tratamente.

Amintim că, luni, regele Charles a fost interpelat de o politiciană australiană în legătură cu moştenirea colonizării ţării sale de către Regatul Unit, după ce suveranul a lansat un apel de mobilizare la luptă împotriva schimbărilor climatice în Parlamentul din Canberra.

Australia a fost o colonie britanică timp de peste un secol, pe durata căruia mii de australieni aborigeni au fost ucişi şi comunităţi întregi au fost strămutate.

Această țară a respins prin referendum în 1999 o modificare a Constituţiei pentru a deveni o republică. Nicio reformă în acest sens nu se află în prezent pe ordinea de zi a discuţiilor publice, iar regele Charles al III-lea rămâne şeful statului australian.

Potrivit unui sondaj recent, aproximativ o treime dintre australieni ar dori ca ţara lor să renunţe la monarhie, o treime doresc să păstreze această formă de stat, iar o treime au spus că au păreri împărţite pe această temă.

La finalul acestui turneu australian, cuplul regal britanic va pleca miercuri cu avionul pentru o vizită de cinci zile în Insulele Samoa.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Regele Charles și regina Camilla au încheiat turneul de vizite în Australia cu cârnăciori la un barbecue uriaş apare prima dată în Realitatea.md.