Sari la conținut

Ex-președinte CEC: Cei care își permit asemenea declarații xenofobe să se oprească. Ce spune Consiliul pentru egalitate

  • de

Fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan, critică declarațiile xenofobe la adresa unui candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova. „Nu ne face față tolerarea unor asemenea mesaje!”, a spus Ciocan, în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la RLIVE TV, ediția de marți, 22 octombrie curent.

„Eu aș face un îndemn pentru toți oamenii care își permit asemenea declarații xenofobe să se oprească. Instituțiile statului ar trebui punctual să intervină, pentru că nu ne face nouă față ca o societate democratică tolerarea ori admiterea unor asemenea mesaje.

Ce se întâmplă acum este inadmisibil într-o societate pretins democratică. În Republica Moldova există Consiliul pentru Neadmiterea ori Combaterea Discriminării. Deci, avem o instituție specializată care trebuie în modul potrivit ori să autosesizeze să ia măsurile necesare, ori instituțiile statului de menținere a ordinii publice. Cert că nu este obligația Comisiei Electorale Centrale”, a menționat Ciocan.

[bzplayer mp4=”https://cloud.realitatea.group/video/realitatea.md/ciocan-despre-discursurile-xenofobe.mp4″ muted=”false” thumbnails=”true”]

 

În context, Consiliul pentru egalitate a reacționat la declarațiile viralizate în spațiul public.

„Consiliul pentru egalitate face apel la competitorii electorali și susținătorii acestora să utilizeze un discurs public echilibrat și să evite orice formă de discurs de ură, instigare la discriminare sau intoleranță. Discursul de ură lezează demnitatea umană, naște intoleranță și dezbină electoratul, având consecințe extrem de nocive asupra întregii societăți. Este esențial ca partidele politice, candidații și presa să adopte sau să susțină coduri de conduită care să prevină discriminarea și să combată utilizarea limbajului discriminatoriu. Totodată, presa trebuie să abordeze responsabil relatările legate de campanii, pentru a evita stigmatizarea grupurilor vulnerabile și a promova reflecții critice asupra contextului electoral. Un astfel de angajament asigură respectarea demnității umane și contribuie la un climat electoral incluziv și echilibrat.

Consiliul pentru egalitate atrage atenția că nu are competența de a examina cazurile de discurs de ură și instigare la discriminare, acestea constituind contravenții care sunt de competența Poliției”, se arată în comunicatul emis miercuri, 23 octombrie curent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că, în mai puțin de două săptămâni, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urne pentru a-și alege viitorul președinte, turul II de scrutin. Va fi bătălia anului între candidatul guvernării Maia Sandu și cel al socialiștilor, Alexandr Stoianoglo.

Până atunci, unii bloggeri, în intervențiile lor pe Facebook și TikTok, instigă la urnă prin discursuri xenofobe. Cel mai recent caz, atacul asupra lui Alexandr Stoianoglo. Realitatea.md nu va publica filmulețul viralizat pe interent din motive etice. Între timp, echipa Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) îndeamnă cetățenii la calm.

Articolul Ex-președinte CEC: Cei care își permit asemenea declarații xenofobe să se oprească. Ce spune Consiliul pentru egalitate apare prima dată în Realitatea.md.