Sari la conținut

Atac terorist în Turcia, la sediul Turkish Aerospace Industries. Autoritățile anunță mai mulţi morţi şi răniţi

  • de

Un atac terorist a avut loc miercuri, 23 octombrie curent, în capitala Turciei, Ankara. Explozii și focuri de armă au fost auzite la fabrica de avioane și drone TUSAȘ, relatează publicația turcă Hurriyet. Atacul a avut loc în jurul orei 16.00, iar mai mulți teroriști s-ar afla încă în clădire. Ministrul turc de interne a anunțat că sunt morți și răniți, însă nu a înaintat niciun bilanț, încă. 

„A fost efectuat un atac terorist asupra instalațiilor Turkish Aircraft Industries Corporation (TUSAŞ) din Ankara Kahramankazan. Din păcate, există martiri și răniți în urma atacului. Doresc mila lui Dumnezeu pentru martirii noștri și o recuperare rapidă pentru răniții noștri. Publicul va fi informat cu privire la evoluții. Vă rugăm să luați în considerare declarațiile care vor fi făcute de surse oficiale”, a scris oficialul turc pe rețeaua X.

Termenul martir este folosit de obicei pentru a anunța morți în rândul soldaților.

CNN Turk, citat de Hurriyet, a transmis că un vehicul comercial ar fi fost detonat la intrarea în fabrica de avioane și au existat ciocniri între atacatori și personalul de securitate al uzinei. Forțe de securitate, pompieri și echipaje medicale au fost trimise în zonă.

Imaginile difuzate de televiziuni arată o poartă avariată și o ciocnire în apropiere, într-o parcare. O coloană de fum alb se putea vedea în faţa intrării în clădire, situată la circa 40 de km de capitala Turciei. TUSAȘ este una dintre cele mai importante companii de apărare și aviație din Turcia. Printre alte proiecte, aceasta produce KAAN, primul avion de luptă al țării.

[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=LLMxBRR22sw&ab_channel=%C4%B0hlasHaberAjans%C4%B1″ muted=”false”]

Informațiile difuzate de presa turcă vorbesc de trei atacatori care au detonat o bombă la intrarea în uzina de avioane, iar unul dintre ei ar fi reușit să intre în incintă. Potrivit postului de televiziune Habertürk, care a anunţat că au fost luaţi ostatici, fără a oferi alte amănunte, atacul este încă în desfăşurare, scrie Agerpres.

Ministrul turc al Justiției a anunțat deschiderea unei anchete asupra evenimentului pe care  și el îl cataloghează drept atac terorist.

„Condamn ferm și blestem atacul terorist asupra instalațiilor Turkish Aircraft Industries Corporation din districtul Kahramankazan din Ankara. Biroul procurorului șef din Ankara a demarat o anchetă judiciară cu privire la acest atac terorist perfid și au fost desemnați un procuror șef adjunct și opt procurori. Doresc mila lui Dumnezeu pentru martirii noștri și o recuperare rapidă pentru răniții noștri”, a anunțat ministrul Justiției, Yilmaz Tunc.

Martori citați de Reuters au declarat că angajații din uzină au fost duși de autorități în adăposturile din incinta complexului și nimeni nu a fost lăsat să iasă. Totodată, potrivit martorilor, este posibil ca explozii să fi avut loc la diferite ieșiri, în timp ce angajații ieșeau din tură. CNN Turk, citat de Hurriyet, informează că doi atacatori ar fi încă în incinta uzinei aerospațiale.

O expoziţie importantă a industriilor de apărare şi aerospaţială se desfăşoară săptămâna aceasta la Istanbul, unde a mers în vizită şi ministrul ucrainean de externe. Sectorul apărării, inclusiv celebrele drone Bayraktar, a reprezentat aproape 80% din veniturile din export ale ţării pe anul 2023.

Atacul nu a fost revendicat până în acest moment.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Atac terorist în Turcia, la sediul Turkish Aerospace Industries. Autoritățile anunță mai mulţi morţi şi răniţi apare prima dată în Realitatea.md.