Sari la conținut

Microsoft: Rusia și China folosesc boți și deepfake pentru a deturna voturile din SUA

  • de

Un raport elaborat de compania Microsoft cu două săptămâni înainte de alegerile prezidențiale din SUA avertizează asupra eforturilor susținute ale Rusiei, Iranului și Chinei de a submina procesele democratice din Statele Unite ale Americii.

Raportul a fost realizat de Centrul Microsoft de Analiză a Amenințărilor, MTAC.

„De la ultimele noastre două rapoarte, guvernul SUA a întreprins numeroase acțiuni de expunere a activităților cibernetice și de influență ale adversarilor străini, legate de alegerile din 2024.

Cel mai recent, aceste demersuri au dezvăluit manipularea, de către actori cibernetici iranieni cu intenții malițioase, a unor materiale furate și care nu erau destinate publicului, din campania fostului președinte Trump.

Materialele au fost trimise atât către persoane asociate, pe atunci, cu campania președintelui Biden, cât și către organizații mass-media din SUA.

De asemenea, autoritățile SUA au pus sub acuzare trei actori iranieni pentru operațiunea de hacking și infiltrare care a vizat campania Trump-Vance.

Raport Microsoft: Rusia rămâne concentrată asupra campaniei Harris-Walz

Agenții ruși continuă demersurile pentru a submina campania Harris-Walz și apelează la videoclipuri deepfake prelucrate cu ajutorul Inteligenței Artificiale.

Într-un astfel de videoclip, Harris apare făcând presupuse comentarii peiorative la adresa fostului președinte Donald Trump. Într-un alt clip,  provenind de la o fermă de troli aliniată Kremlinului, catalogată drept  Storm-1516, Harris este acuzată de braconaj în Zambia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În fine, un alt material video care răspândește dezinformări despre candidatul democrat la funcția de vicepreședinte, Tim Walz, a obținut peste 5 milioane de vizualizări pe platforma X în primele 24 de ore de la apariție.

Deși cele mai multe dintre aceste videoclipuri sunt caracterizate de un angajament (totalitatea interacțiunilor, n.r.minim, ele subliniază utilizarea continuă, de către Rusia, atât a conținutului tradițional, cât și a celui generat de Inteligența Artificială pentru a influența publicul american și pentru a alimenta discordia politică.

Articolul Microsoft: Rusia și China folosesc boți și deepfake pentru a deturna voturile din SUA apare prima dată în Realitatea.md.